Ценни находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода

  • 21 август 2024 22:38

  • 620
  • 1
Ценни находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода
© Bulphoto (архив)

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщиха от община Тополовград на страницата си във Фейсбук.

Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска служба - висш войн. За това говорят намерените артефакти - златна огърлица, златна диадема, златен пръстен и нож със златна инкрустация и полускъпоценни камъни. Други открития са множество оръжия - меч, ножница, копия, ризница.

До човешкото тяло е бил погребан кон, като сбруята е украсена със златна апликация, допълниха от Oбщината. Повече подробности ще станат известни утре.

Погребална камера с човешки останки откриха археолози в крепостта „Малкото кале” край село Воден

Според сайта на Община Тополовград на територията на общината досега са регистрирани 96 паметници на културата, в това число 16 с национално значение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 23:25

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини