Ястията от селския двор са вкусни, евтини и лесни за приготвяне.
Освен това, са полезни за здравето ни и носят едно приятно чувство на носталгия, което допълва цялото усещане.
Ето и три рецепти:
Салата от печен лук
Продукти: 600 г. лук, 3 супени лъжици олио, 1-2 супени лъжици оцет, магдзаноз, черен пипер, сол
Лукът се измива. Без да се бели, се изпича във фурната. След като изстине, се обелва и нарязва на тънки филийки. Залива се със смес от олиото, оцета и сол на вкус. Поръсва се с черен пипер и стино нарязан магданоз. Разбърква се и се изсипва в чиния за сервиране.
По желание, салатата може да се украси с маслини и кисели краставички.
Коприва с ориз
Продукти: 500 г, коприва, 1/2 чаша ориз, 3-4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 супена лъжица брашно, 2 скилидки чесън, 2 чаени чаши кисело мляко, магданоз, копър сол
Почистената коприва се посолява и след 1 час се измива. Отцежда се, нарязва се и се задушава за 2-3 минути без мазнина. След това се прибавят олиото, червеният пипер, оризът и магданозът. Ястието се залива с 3 чаени чаши гореща вода и се вари на тих огън, докато оризът омекне. Прибавя се брашното, размито в малко студена вода. Ястието се оставя да кипне и след 3-4 минути се сваля от огъня. Поднася се с киселото мляко, подправено със счукания чесън и ситно нарязан копър.
Задушени тиквички с чесън
Продукти: 1 кг. тиквички, 5-6 домата, 1 глава чесън, 3 супени лъжици олио, копър, сол
Тиквичките се измиват, почистват се и се нарязват на кръгчета с дебелина около сантиметър. Слагат се в плитка тенджера заедно с вече нарязаните на кубчета домати и обеления ситно нарязан чесън. Заливат се с олиото, посоляват се и се задушават, докато омекнат напълно и течността изври.
Ястието се поръсва обилно със ситно нярязан копър. Може да се поднесе с кисело мляко.