Здравословното и балансирано хранене е свързано с по-добро здраве на мозъка и по-добро психично благополучие, съобщава БТА, позовавайки се на ново британско изследване.
Резултатите от него хвърлят светлина върху начина, по който хранителните предпочитания влияят не само върху физическото здраве, но оказват значително въздействие и върху здравето на мозъка.
Балансираното хранене, включващо балансирано количество зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, бобови култури, и умерено количество млечни продукти, яйца и риба се свързва с по-добро психично здраве.
Според резултатите от изследването има връзка между балансираното хранене и по-добрите когнитивни функции и дори по-големите количества сиво вещество в мозъка, което е свързано с интелекта, в сравнение с по-малко разнообразното хранене.
Авторите му от университета на Уоруик, Великобритания, отбелязват колко е важно изграждането на здравословни хранителни предпочитания още от ранна възраст, тъй като те са от значение за правилното развитие на подрастващите.
Според изследователите децата трябва да получават питателни и разнообразни храни както у дома, така и в училище, с цел култивирането на среда, която поддържа тяхното физическо и психично здраве.
За целите на изследването са анализирани данни за хранителните избори на 181 990 души от британската Биобанка. Анализът е направен спрямо набор от физически оценки, включително когнитивни функции, кръвни тестове, изображения на мозъка и генетика.
Хранителните предпочитания на всеки човек са събрани чрез онлайн въпросник, който екипът е категоризирал в 10 групи.
Хората са били разделени на четири групи, според храненето им - без нишесте или с намалено съдържание на нишесте (подтип 1), вегетарианско (подтип 2), с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на фибри (подтип 3) и балансирано (подтип 4).
Вид изкуствен интелект, наречен машинно обучение, е помогнал на изследователите да анализират големия набор от данни.
Според заключенията при хората с балансиран хранителен режим се наблюдават по-добро психично здраве и по-добри когнитивни функции в сравнение с другите три подтипа.
Проучването, публикувано в сп. Nature Mental Health, също така подсказва необходимостта от постепенни промени в хранителния режим, особено за тези, които са свикнали с вкусни, но бедни на питателни вещества храни.
Чрез бавно намаляване на приема на захар и мазнини с течение на времето хората може да открият, че естествено гравитират към по-здравословни хранителни продукти, смятат изследователите.
Експертите посочват също, че генетичните фактори също могат да допринесат за връзката между начина на хранене и здравето на мозъка.