5 жени учени, чиито открития са приписани на мъже

Pixabay
share

През цялата история жените са се борили гласът им да бъде чут. И не е изненадващо, че значителен брой жени учени в историята са били пренебрегвани просто поради техния пол. От ранните кодове на компютърното програмиране до монопола и създаването на Wi-Fi, жените изобретатели не успяха да получат признанията, които заслужаваха, защото обществото не ги взе на сериозно.

1. Менструални превръзки - Мери Беатрис Дейвидсън Кенър

Мери Кенър получи 5 патента през живота си. Тя е не само забележителен изобретател от 20-ти век, но и човек, който държи рекорда за най-много патенти, присъдени на афроамериканка. През 1957 г. Кенер спестява достатъчно пари за първия си и най-известен патент за санитарен колан. Беше много преди появата на превръзките и тампоните за еднократна употреба и жените все още използваха платнени превръзки и парцали по време на цикъла си. Кенър предложи регулируем колан с вграден, устойчив на влага джоб за салфетки, което прави по-малко вероятно менструалната кръв да изтече и да оцвети дрехите.

„Един ден с мен се свърза компания, която прояви интерес към маркетинга на идеята ми. Толкова ликувах“, каза Мери. „Видях къщи, коли и всичко, което предстои да дойде пред мен.“

Представител на компанията отива с колата до къщата на Кенър, за да се срещне с техния бъдещ клиент. Но след срещата внезапно развалят сделката. Кенър се сблъсква със същата расова дискриминация, където и да се обръща за инвестиция. В крайна сметка, без финансова подкрепа, патентът на Kenner изтича. Тогава други компании можеха законно да създават и продават нейната идея, а тя не реализира печалба.

Защо Нютон е предсказал, че светът ще свърши през 2060 г.?

2. Еднократни пелени — Марион Донован

Марион Донован беше една от най-успешните жени изобретатели на своята епоха, като получи общо 20 патента. През 40-те години жените имаха много малко възможности за повиване на бебетата си. Това бяха предимно платнени пелени и гумени панталони, които причиняваха болезнени обриви. Донован беше млада майка, на която й беше писнало да сменя мокри чаршафи. Тя дръпна завесата си за баня, наряза я на парчета и я направи на водоустойчива покривка за пелена с щипки вместо безопасни игли и я нарече Boater. Но производителите не се интересуваха от нейната идея. Както Донован би казал на Барбара Уолтърс през 1975 г., „Отидох при всички големи имена, за които можете да се сетите, и те казаха: „Не го искаме. Нито една жена не ни е искала това. Те са много щастливи и купуват всичките ни бебешки панталони.“ И така, аз се захванах с производството.“

Двете съпруги на Стивън Хокинг – от пълна всеотдайност до обвинение в насилие и изневяра

През 1949 г. тя започва да продава „The Boater“ на Saks Fifth Avenue, където моментално става хит. 2 години по-късно тя продава компанията и патентите си за милион долара.

3. Пулсари - Джоселин Бел Бърнел

Джоселин Бел Бърнел открива нередовни радиоимпулси през 1967 г., докато работи като научен сътрудник в Кеймбридж. Това се превърна в едно от най-невероятните астрономически открития на 20 век. Джоселин показа откритието си на своя съветник и екипът започна да работи заедно, за да проучи този феномен.

Бърнел обаче не получи нищо за откритието си. Вместо това нейните съветници, Антъни Хюиш и Мартин Райл, получиха Нобелова награда за физика през 1974 г. Бърнел по-късно призна: „Може да не съм получила Нобеловата награда, но съм спечелила безброй други награди, включително „Най-вдъхновяващата жива жена учен .”

Дете гений е на път да докаже, че Стивън Хокинг и Алберт Айнщайн са сгрешили за съществуването на Бог

4. Двойна спирала на ДНК — Розалинд Франклин

Розалинд Франклин има решаващ принос в науката. Нейните рентгенови снимки на ДНК разкриват истинската структура на молекулата като двойна спирала и поставят основата на Джеймс Уотсън и Франсис Крик да предположат, че структурата на ДНК е полимер с двойна спирала. В крайна сметка те получават Нобелова награда за своите изследвания заедно с Морис Уилкинс, колега на Розалинд.

Участието на Франклин в изследването на ДНК е спряно от преждевременната й смърт от рак през 1958 г. Но нейният колега Аарон Клуг продължава изследванията си и в крайна сметка печели Нобеловата награда за химия през 1982 г. По-късно в интервю той каза за Франклин: „Е, тя беше абсолютно първокласен експериментатор. Тя всъщност — тя имаше енергия и ентусиазъм и огромни умения и проницателност.

5. Тъмна материя — Вера Рубин

Вера Рубин е астрофизик, който потвърди съществуването на тъмна материя. Нейното откритие е сред най-важните открития в астрономията, обяснявайки много наблюдения, които озадачаваха учените от десетилетия. Тя е работила с астронома Кент Форд през 60-те и 70-те години, когато откриват причините за движението на звездите извън галактиката. Наричана е „национално съкровище“, но Рубин никога не е получавала Нобелова награда заради пола си.

Водещи новини

Още новини