Двете съпруги на Стивън Хокинг – от пълна всеотдайност до обвинение в насилие и изневяра

  • 16 март 2023 18:24

  • 9138
  • 4
Двете съпруги на Стивън Хокинг – от пълна всеотдайност до обвинение в насилие и изневяра
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Стивън Хокинг напусна този свят на 76 години през 2018 г. Остави след себе си не само гениални теории в областта на космологията, но и две бивши съпруги и 3 деца.

Тези, които са гледали филма „Теорията на всичко“, вече знаят – Стивън е сполетян от невродегенеративно заболяване още на 22. Полека-лека губи способността си да говори и да се движи. Прекарва по-голямата част от живота си в инвалиден стол, с изкуствен модулатор за гласа, пише Edna.bg.

Но това не му пречи да има две жени в живота си – или поне обществеността знае за толкова. Малко след като го приемат в Кеймбридж той се влюбчва в Джейн Уайлд – студентка по средновековна испанска поезия.

Архивът на Стивън Хокинг става общодостъпен

Само месец по-късно поставят диагнозата на Стивън и му казват, че му остават две години живот. Обратно на всички очаквания, Джейн остава с него. „Бях млада и пълна с енергия и оптимизъм. Исках да направя най-доброто за него и мислех, че ще е лесно да посветя две години от живота си на някого, когото обичам и който имаше такъв потенциал“, спомня си тя в интервю през 2015. Сгодяват се през 1964, женят се година по-късно и се местят в Северен Лондон. Раждат им се три деца – Робърт през 1967, Люси (1970) и Тимъти (1979), като междувременно състоянието на Стивън полека лека се влошава. 

Джейн Хокинг е домакиня, майка и медицинска сестра на пълен работен ден. Години по-късно признава, че няколко пъти е мислела за самоубийство. „Животът понякога беше непоносим, физически и психически изтощителен. Искаше ми се често да се хвърля в реката, но се спирах заради децата“, спомня си тя.

Български астрофизик върви по стъпките на Стивън Хокинг

Още по-лошо става след публикуването на великия труд на Хокинг „Кратка история на времето“ през 1988. Книгата жъне огромен успех, който обаче вкарва нови хора в живота на семейството.

По онова време Стивън вече е живял 25 години повече от предвиденото. Потъва в изучаването на черните дупки – любимата му тема, и Джейн се чувства все по-изолирана от неговия свят. Разделят се през 1990, развеждат се официално 5 години по-късно.

През 1995 Стивън се жени за Илейн Мейсън  една от медицинските му сестри. Нейният бивш съпруг е изобретил компютъра, с чиято помощ Стивън говори. Във филма медицинската сестра става любовница на Стивън още докато е женен за Джейн, но близки до семейството наричат тази част от историята „измислица“. Вторият брак на Хокинг предизвиква вълна от гадни и злепоставящи заглавия. Някои описват новата съпруга като зла мащеха, която не дава на учения да се вижда с децата си.

Други обвиняват сестрата във физически и психически тормоз над Стивън, започнал през 2003-та година. Обвинения, които ученият отрича до край. 

Технология, използвана в инвалидната количка на Стивън Хокинг, помогна на парализирани пациенти

Мистериозните травми, които Стивън получава – рани, счупен крак, после бедрена кост, той обяснява с присъщото си чувство за хумор. „Сблъсках се със стената, тя просто победи“, шегува се той пред журналист от сп. Венити Феър.

Предлагат на търг инвалидната количка и докторската дисертация на Стивън Хокинг

Дъщеря му Люси пуска оплакване, че над баща й се извършва насилие, но според закона жертвата сама трябва да подаде жалба“, казва тя. „Той ме помоли да не се бъркам в живота му с Илейн, но никога не отрече, че е имало насилие.“

След 11 години брак Илейн внезапно иска развод. Слуховете твърдят, че причината е изневяра. От страна на Стивън Хокинг.

Теодора Павлова
9138 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Илко Каназирски

2023.03.22 | 09:08

4
Не е смешно, ама каква изневяра от Стивън Хокинг, какви бракове, какви съпруги, какъв сексуален живот, какви влюбвания ?!?!!
Жетона

2023.03.17 | 04:45

3
Калпазанин
PaulaFox

2023.03.16 | 22:37

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Sarbeca Z

2023.03.16 | 20:11

1
Доста интересен вкус

Добави коментар

Водещи новини