Скелетът на динозавър бе продаден на търг за 6,1 милиона долара

pixabay
share

Фосилизиран скелет на родственик на Тиранозавър рекс, бродил по Земята преди повече от 77 милиона години, бе продаден на търг в Ню Йорк днес, съобщава БТА, като се позова на аукционна къща "Сотбис".

Скелетът на динозавъра от рода Горгозавър зае централно място в търга за естествена история, който "Сотбис" организира.  Той бе изтъргуван за близо 6,1 милиона долара. Това е доста далеч като сума в сравнение с тази от 31,8 милиона долара, платена за скелет на Тиранозавър рекс на търг през 2020 г. в Ню Йорк.

Скелет на динозавър на 76 милиона години ще бъде продаден на търг в Ню Йорк 

Горгозавърът е живял на територията на днешните западни САЩ и Канада през късната креда. Той предхожда своя страховит родственик Тиранозавър рекс с 10 милиона години. 

Екземплярът, който бе продаден на търг днес, е бил открит през 2018 г. във формацията Джудит Ривър в близост до Хавър, в щата Монтана. Височината му е почти 3 метра, а дължината - 6,7 метра. 

Всички останали известни скелети на горгозаври се намират в музейни колекции, така че този екземпляр е единственият, който може да стане притежание на частни лица, отбелязаха от  тръжната къща преди търга. Не става ясно засега кой е купил скелета.

Водещи новини

Още новини