Палеонтолози идентифицираха неизвестен досега вид динозавър

  • 10 септември 2021 14:39

  • 1577
  • 1
Палеонтолози идентифицираха неизвестен досега вид динозавър
© pixabay

Палеонтолози от Япония са описали останки на "царя на динозаврите", открити в пустиня в Узбекистан. Въз основа на находката учените от университета на Цукуба са идентифицирали неизвестен досега вид динозавър, съобщава сайтът на учебното заведение, пише БТА.

Древните върховни хищници, живели преди около 90 милиона години, са превъзхождали дори страховитите тиранозаври и са заемали най-високата позиция в хранителната верига. Вкаменелости на "царя на динозаврите" са открити във формацията Бисект в пустинята Кизилкум.

Учените са установили, че праисторическото създание принадлежи към широкоразпространена група хищници - т.нар. кархародонтозаври. Влечугото обаче е представител на неизвестен досега род и вид.

Авторите на изследването са го нарекли Ulughbegsaurus uzbekistanensis.

"Установихме, че тези динозаври са тежали над един тон и са достигали на дължина до 7,5-8 метра", казва палеонтологът Кохеи Танака.

Смята се, че Ulughbegsaurus е изчезнал от Централна Азия в началото на късната креда. Причината за изчезването му все още не е установена поради недостига на вкаменелости от този период.

След като кархародонтозаврите изчезват, освободената от тях ниша на върховни хищници е заета от тиранозаврите.

Борислава Борисова
1577 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Леля ви Гергана

2021.09.10 | 14:55

1
За лили да не съм чул лоша дума музикален динозавър

Добави коментар

Водещи новини