ООН заложи на динозавър в кампанията срещу използването на изкопаеми горива

  • 28 октомври 2021 15:36

  • 622
  • 2
ООН заложи на динозавър в кампанията срещу използването на изкопаеми горива
© YouTube/United Nations

ООН ангажира динозавър в кампанията срещу използването на изкопаеми горива и глобалното затопляне, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Необичайният "свидетел" разказва във видеоклип в социалните мрежи за опасностите, които крие употребата на този вид горива и въздействието върху околната среда.

Компютърно създаденият динозавър се появява в залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да обясни на световните дипломати, че "изчезването е лошо нещо".

Динозавърът, който в английската версия на видеото говори с гласа на актьора Джак Блек, отправя сериозно послание.

"Поели сте към климатична катастрофа," обявява той. "И въпреки това всяка година правителствата харчат стотици милиарди обществени средства за субсидии за изкопаеми горива. Представете си, ако и ние бяхме харчили стотици милиарди годишно за субсидии на гигантски метеори."

Според доклад на Програмата на ООН за развитие светът харчи годишно около 423 милиарда щатски долара за субсидиране на изкопаеми горива, а това е четири пъти повече от сумата, с които се подпомагат бедните страни, за да се справят справят с глобалното затопляне.

Не са включени непреките разходи за изгаряне на нефт, въглища и газ, като и вредите, които отделяните от изкопаемите горива емисии причиняват на околната среда и човешкото здраве.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно често призовава да се сложи край на субсидиите за изкопаеми горива, но много държави се опасяват, че подобна мярка ще доведе до ръст на цените и социално недоволство.

ООН разпространи видеото с динозавъра в навечерието на годишната конференция на ООН за климата в шотландския град Глазгоу, която се открива на 31 октомври. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
622 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рептил в ООН

2021.10.28 | 15:56

1
Хубаво е, че вече показват всевиждащото око на Ра в символиката на голямата зала на асамблеята на ООН. Тази зала е на 70 години, винаги е показвана до нивото на говорещия. До 2012, когато окото прогледна.

2021.10.28 | 16:43

2
Яко!!!

Добави коментар

Водещи новини