От древни времена, билките и подправките са част от ежедневието на хората. Ползват се в медицината, козметиката, кулинарията.
Ароматите и свойствата, които имат могат да очароват всеки човек. Преди хладилника да навлезе в ежедневието ни, храната е била запазвана благодарение на билки. Foodpanda, представя още интересни факти, които навярно не знаете.
- Паприката има повече съдържание на Витамин Ц от лимона.
- Римляните са посявали босилек само след като са правили заклинания за плодородност на почвата.
- Ванилията е една от най-интересните за използване подправки и втората най-скъпа след шафрана.
- Над 10 грама шафран могат да бъдат смъртоносни.
- За 450 грама шафран са необходими над 20 часа труд.
- Куркума- най-доброто лекарство срещу симптоми на Алцхаймер.
- Начинът, по които приемаме аромата на дадена билка е заложен във всеки човек генетично.
- Уасаби е подправка, която става пикантна чак след като бъде намачкана.
- В много ресторанти се предлага прясна мента, която успокоява стомаха, освежава дъха и подсилва метаболизма.
- Семена от копър и чай от резене съдържат летливи масла, които имат спазмолитични свойства и спомагат за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми като подуване.