Медици от Плевен участваха в инициативата "Здраве чрез природата"

  • 02 октомври 2019 07:41

  • 213
  • 0
 Медици от Плевен участваха в инициативата "Здраве чрез природата"
© Pixabay

Студенти и преподаватели от Медицинския университет в Плевен участваха в инициативата "Здраве чрез природата". Събитието бе посветено на Европейската нощ на учените, съобщи за БТА Велина Дукова от висшето училище в Плевен. Разнообразната научна и забавна програма на групата от Медицинския колеж привлече много посетители от различни възрасти, добави тя.

Билкотерапия, природна козметика, дегустация, изследвания, фотоизложба, филмови прожекции, информационни брошури са само част от пъстрата палитра, която представи част от постиженията на бъдещите клинични и рентгенови лаборанти, помощник-фармацевти, социални специалисти и експерти по медицинска козметика.

Участници бяха преподавателите доц. Теодора Вълова, д.п. и преп. Красимира Лисаева заедно със студенти от всички специалности на Медицинския колеж: Стефан Генев, Георги Виолинов, Мариана Бурова, Веселка Христова, Екатерина Ладжова, Ани Ангелова.

Не само демонстрации, а и дегустации предложиха студентите от Плевен

Кабинетът по любопитство, под надслов "Здраве чрез природата - Salus per naturam" съдържаше пет тематични ателиета, каза Дукова. Тя уточни, че в две от тях фокусът на представянето е бил върху българските билки и тяхното приложение в медицината и козметиката - "Билки за здраве и красота".

В рамките на фотоизложба беше показана акцията "Билкосъбиране" на студентите от специалностите "Помощник-фармацевт" и "Социални дейности". Инициативата е част от практическата професионална подготовка на студентите. Бяха представени както изискванията за събиране на лечебните растения, така и изискванията за съхранението на билките и билковите смеси, а така също и приготвянето на различни чайове. Демонстрацията на тяхната употреба самостоятелно или като допълнение към основното лечение на пациента беше съпроводена с дегустация.

Информационните брошури разказват как да подобрим телесните си показатели, които са извън норма, чрез билколечение. Любопитни факти бяха кодирани в специални баркодове, поясни Дукова.

Чрез природни методи можем да бъде по-красиви и здрави

Студенти от специалността "Медицинска козметика" демонстрираха приготвяне на натурална билкова козметика за третиране на кожата на лицето и тялото, както и за профилактика и лечение на различни заболявания. Представени бяха някои лесни, полезни, напълно безопасни и интересни рецепти, които може да се прилагат у дома. Раздадени бяха флаери с подходяща информация.

В другото ателие бъдещите медицински и рентгенови лаборанти представиха желатиновия полизахарид агар-агар. Той намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, в сладкарството, в медицината - освобождава тялото от токсините и вредните натрупвания, нормализира работата на черния дроб и помага за подобряването на обменните процеси, каза Дукова. Тя подчерта, че паралелно с информация за ролята му в микробиологията, е било посочено мястото му в модерната кулинария, веган рецептите, молекулярната гастрономия, гурме ресторантите. Гостите на студентите и преподавателите от университета в Плевен са имали възможност да дегустират растителният агент агар-агар.

Плевенските медици показаха, че науката е полезна и в ежедневната ни практика

Студенти от специалност "Медицински лаборант" са измервали стойностите на кръвната захар, холестерола и хемоглобина на заинтересованите посетители чрез мултифункционален апарат Easy Life GCHb PLUS.

Дукова съобщи и нещо, което се случва за първи път на плевенските студенти - мястото на "Кабинета по любопитство" е било в Софийския университет - в Ректората, централното фоайе пред Аулата, където са били участниците в 11-тия Европейски конгрес по роботизирана хирургия, организиран от Медицински университет - Плевен. По този начин събитието се е превърнало в съпътстващо научния форум, което е дало по думите на Дукова друг ракурс на медицината - нейната полезност за подобряване здравето на хората. Защото науката може да има и утилитарен смисъл - т. е. освен умозрителна, тя може да бъде практична, каза тя.

Впечатляващото представяне на екипа на Медицинския колеж - Плевен в проявите, посветени на Европейската нощ на учените, интересът на широката общественост, са донесли удовлетворение на участниците, каза Дукова. След събитието Стефан Генев, медицински лаборант от университета в Плевен, заяви, че иска да повтори малко неща от живота си, като тази нощ, посветена на практическата наука, е едно от тях.

Последвайте канала на

БТА
213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини