Нено Димов: Билките са едно от най-големите богатства на България (снимки)

Билките са едно от най-големите богатства на България. Благодарение на това биоразнообразие от над 770 вида лечебни растения сме на трето място след Китай и Индия по износ на билки в света. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе при откриването на празника на билките, планината и туризма днес в подножието на Троянския проход над село Балканец, съобщиха от ведомството.

Традиционното за троянския край събитие премина под мотото „Да променим отношението си към природата“ и с посланието „Зеленото е родолюбие“ и се проведе с подкрепата на МОСВ. „Този приказен празник е не само на билките, планината и туризма, а и на традициите, настоящето и нашето бъдеще. Днес е дъждовен ден, но нека се радваме на дъжда, защото от него се раждат зеленината и животът“, каза още министър Димов.

Вицепремиерът Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността също поздрави участниците и заяви, че той самият е за 8-и път на празника на билките в Троянския Балкан. Сред гостите бяха още евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от ВМРО и ГЕРБ, ръководството на областната управа в Плевен, на Дирекция Национален парк „Централен Балкан“ и РИОСВ – Плевен, кметове и общински съветници от Троян и Ловеч.

Кметът на Троян Донка Михайлова подчерта, че местните хора винаги са черпили сила от традициите, планината и предприемаческия дух. Да се опитаме заедно да променим към по-добро отношението си към природата, макар и за един ден – това е посланието, което организаторите от Община Троян, Сдружение „Съвет по туризъм“ – Троян, и кметството на село Балканец отправиха към гостите на празника.

Домакините предложиха на присъстващите горещ ароматен чай от 22 вида планински билки, събрани от Троянския балкан, както и любопитна информация за лечебната сила на широко разпространени и малко познати билки и диворастящи плодове. Победителите в конкурсите за най-красив венец, за най-дълъг венец от билки и за най-много набрани билки от поляната получиха награди, осигурени от МОСВ. Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ се погрижи за подаръците на най-добре подготвените участници във викторината с въпроси за парка.

На поляната Айдушкото сборище с панорамна гледка към билото на Балкана се стекоха стотици любители на планината. Празникът на билките се провежда за 16-и път всяка година в последната събота на юни. Тогава официално се открива и летният туристически сезон в региона.

 

Коментари

 1. 2018.06.30 | 20:57
  Оставка! Плужeк!
 2. 2018.06.30 | 19:45
  И ЗАТОВА ИСКАШ ДА ОКАСТРИШ БИЛКИТЕ И ДА СТРОИШ ЛИФТОВЕ
 3. 2018.06.30 | 17:59
  цигански бизнес
 4. 2018.06.30 | 17:06
  Марксисъм, забогатяване, биоразнообразие и билки.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет