Представят авторски коктейли с подправки и "Стралджанска" на ракия феста

  • 28 ноември 2018 15:18

  • 709
  • 2
Представят авторски коктейли с подправки и "Стралджанска" на ракия феста
©

Над 300 марки различни видове ракия от България и чужбина ще бъдат представени на шестия Балкански форум на ракията, който ще се проведе този уикенд в София. Сред тях има сливови, гроздови, анасонови и други спиртни напитки.

Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура. Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това е тенденция, която помага за популяризирането на напитката - особено сред по-младите, които свързват ракията като ретро питие. Нещо повече – качествената българска ракия е и един от най-честите подаръци, които българите носят в чужбина, защото се асоциира с традиции, качество, произход и прави силна препратка към родното.

На бара на „Стралджанска“ мускатова например са подготвили уникално барманско шоу и два специални коктейла с традиционния алкохол. Зад бара ще застанат Александър Симеонов и Николай Вангелов. Александър има над 15 години опит в сферата на миксологията като е участник в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли на най-престижните бармански състезания. Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“ като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки. „Стралджанска“ ракия се прави при стриктен подбор на най-качественото и добре узряло грозде от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви с различна вместимост от 250 до 500л. За отлежаването се използват бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия.

Иначе дегустацията и оценката на ракия следва последователността при виното – първо напитката се разглежда на цвят, после се помирисва и накрая се опитва за финална преценка на вкуса, разказват професионалните дегустатори.

Последвайте канала на

Novini.bg
709 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
шопендар

2018.11.28 | 17:17

2

вече и праЗНИЦИ НЯМАМЕ НЕГРАМОТНИ СКАПАНИ ДРАСКАЧИ-КАЗВА СЕ ПРАЗНИК НА РАКИЯТА,А НЕ РАКИЯ ФЕСТ..АКО ЗНАЕХТЕ БЪЛГАРСКИ ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ Е ЕДИН ОТ НАЙ КОЛОРИТНИТЕ И ИЗРАЗИТЕЛНИ ЕЗИЦИ,А ВАС ВИ Е СРАМ ДА ГОВОРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ.НА БЪЛГАРСКИ ГОВОРЯТ ОКОЛО 250МИЛИОНА ДУШИ,НА НЕМСКИ ОКОЛО100 МИЛИОНА.

R

2018.11.28 | 15:42

1

Kde?

Добави коментар

Водещи новини