-
28 ноември 2018 15:18
- 715
- 2
Над 300 марки различни видове ракия от България и чужбина ще бъдат представени на шестия Балкански форум на ракията, който ще се проведе този уикенд в София. Сред тях има сливови, гроздови, анасонови и други спиртни напитки.
Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура. Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това е тенденция, която помага за популяризирането на напитката - особено сред по-младите, които свързват ракията като ретро питие. Нещо повече – качествената българска ракия е и един от най-честите подаръци, които българите носят в чужбина, защото се асоциира с традиции, качество, произход и прави силна препратка към родното.
На бара на „Стралджанска“ мускатова например са подготвили уникално барманско шоу и два специални коктейла с традиционния алкохол. Зад бара ще застанат Александър Симеонов и Николай Вангелов. Александър има над 15 години опит в сферата на миксологията като е участник в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли на най-престижните бармански състезания. Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“ като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки. „Стралджанска“ ракия се прави при стриктен подбор на най-качественото и добре узряло грозде от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви с различна вместимост от 250 до 500л. За отлежаването се използват бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия.
Иначе дегустацията и оценката на ракия следва последователността при виното – първо напитката се разглежда на цвят, после се помирисва и накрая се опитва за финална преценка на вкуса, разказват професионалните дегустатори.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ливърпул разпердушини Тотнъм със суперфутбол и дръпна на върха в Премиър лийг преди Коледа
Реал Мадрид изпрати триумфалната година с много красиви попадения и задмина Барселона
Борнемут прекърши Ман Юнайтед на "Олд Трафорд", "червените дяволи" с пореден исторически провал
Ювентус най-после спря серията от равенства и се поздрави с юбилеен успех
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Победната серия на Челси приключи на негостоприемния "Гудисън Парк"
Коментари 2
Добави2018.11.28 | 15:42
Kde?
Добави коментар
Водещи новини
Откриха кучето на изчезналия 13-годишен Ники от Конаре
23 декември 202407:23
МС ще разгледа бюджетни и социални предложения, модернизация на жп линии и прехвърляне на имоти
23 декември 202406:43
От ПП очакват "Обнови Европа" да изключи ДПС
23 декември 202407:33
Как да подготвим колата си за сняг, поледици и минусови температури?
23 декември 202408:14
БДЖ съобщи за отменени и закъснели влакове поради технически причини
23 декември 202408:43
Мъж получи фиш за нарушение в София, без колата да е напускала Пловдив
23 декември 202407:53
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, заподозрян, че е подпалил спяща жена в метрото на Ню Йорк
23 декември 202405:59
Продължава да е критично състоянието на около 40 души, ранени при атаката на коледния базар в Магдебург
23 декември 202407:50
Десни екстремисти са нападнали ляв политик и още двама души в Саксония
23 декември 202406:06
2018.11.28 | 17:17
вече и праЗНИЦИ НЯМАМЕ НЕГРАМОТНИ СКАПАНИ ДРАСКАЧИ-КАЗВА СЕ ПРАЗНИК НА РАКИЯТА,А НЕ РАКИЯ ФЕСТ..АКО ЗНАЕХТЕ БЪЛГАРСКИ ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ Е ЕДИН ОТ НАЙ КОЛОРИТНИТЕ И ИЗРАЗИТЕЛНИ ЕЗИЦИ,А ВАС ВИ Е СРАМ ДА ГОВОРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ.НА БЪЛГАРСКИ ГОВОРЯТ ОКОЛО 250МИЛИОНА ДУШИ,НА НЕМСКИ ОКОЛО100 МИЛИОНА.