-
28 ноември 2018 15:18
- 709
- 2
Над 300 марки различни видове ракия от България и чужбина ще бъдат представени на шестия Балкански форум на ракията, който ще се проведе този уикенд в София. Сред тях има сливови, гроздови, анасонови и други спиртни напитки.
Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура. Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това е тенденция, която помага за популяризирането на напитката - особено сред по-младите, които свързват ракията като ретро питие. Нещо повече – качествената българска ракия е и един от най-честите подаръци, които българите носят в чужбина, защото се асоциира с традиции, качество, произход и прави силна препратка към родното.
На бара на „Стралджанска“ мускатова например са подготвили уникално барманско шоу и два специални коктейла с традиционния алкохол. Зад бара ще застанат Александър Симеонов и Николай Вангелов. Александър има над 15 години опит в сферата на миксологията като е участник в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли на най-престижните бармански състезания. Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“ като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки. „Стралджанска“ ракия се прави при стриктен подбор на най-качественото и добре узряло грозде от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви с различна вместимост от 250 до 500л. За отлежаването се използват бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия.
Иначе дегустацията и оценката на ракия следва последователността при виното – първо напитката се разглежда на цвят, после се помирисва и накрая се опитва за финална преценка на вкуса, разказват професионалните дегустатори.
Последвайте канала на
Свързани новини
Първо в Sportal.bg! Вижте състава на България за VNL 2024
Големи буферни зони за сблъсъка между "червени" и "сини" на Националния стадион
Лудогорец и Хебър ще търсят място на финала за Купата с нов сблъсък помежду си
Арсенал хвърли незабравим бой на Челси
Каранга ще е на разположение за дербито
Ювентус страда на "Олимпико", но успя да се добере до финала за Купата на Италия
Коментари 2
Добави2018.11.28 | 15:42
Kde?
Добави коментар
Водещи новини
ГЕРБ се регистрира в ЦИК за изборите и отсече: Дотук с експериментите и ротациите
24 април 202412:50
Пеевски отговори на обвиненията на ПП-ДБ: Абсолютна поредна лъжа
24 април 202410:33
Денков: Нямаме второ плащане по ПВУ, защото ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа
24 април 202409:37
„Възраждане“ иска оставката на председателя на НС Росен Желязков
24 април 202410:19
Калин Стоянов: Имам сестра, но тя е разведена от 2009 г.
24 април 202411:54
ПП-ДБ се регистрира за участие в изборите: Нито ще се откажем, нито ще се предадем
24 април 202411:30
Доц. Мангъров за коклюша: Да затваряме учебните заведения е ненужно
24 април 202412:10
Има ли живак във ваксините?
24 април 202412:23
Испанският евродепутат с български корени Ева-Мария Попчева: В ЕС чуват България
24 април 202412:09
2018.11.28 | 17:17
вече и праЗНИЦИ НЯМАМЕ НЕГРАМОТНИ СКАПАНИ ДРАСКАЧИ-КАЗВА СЕ ПРАЗНИК НА РАКИЯТА,А НЕ РАКИЯ ФЕСТ..АКО ЗНАЕХТЕ БЪЛГАРСКИ ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ Е ЕДИН ОТ НАЙ КОЛОРИТНИТЕ И ИЗРАЗИТЕЛНИ ЕЗИЦИ,А ВАС ВИ Е СРАМ ДА ГОВОРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ.НА БЪЛГАРСКИ ГОВОРЯТ ОКОЛО 250МИЛИОНА ДУШИ,НА НЕМСКИ ОКОЛО100 МИЛИОНА.