Физическата активност вечер увеличава работоспособността

pixabay
share

Изследвания на израелски учени доказаха ползата от физическите упражнения във вечерните часове, съобщава MedicalXpress.

Специалисти под ръководството на Гад Ашер от института "Вайцман" са проучили в експерименти с мишки взаимовръзката между нивото на производителността и периодите от денонощието. Гризачите били поставени върху бягащи пътечки в различно време от денонощието и работоспособността им била анализирана при по-голяма или по-малка интензивност на физическите упражнения. Оказало се, че общата производителност у мишките е с около 50 процента по-голяма във вечерните часове поради отделянето на метаболити 5-аминоимидазол-4-карбоксамид-рибонуклеотид, които влияят върху производството на енергия и изгарянето на мазнини.

Освен това учените извършили аналогично изследване, което обхванало 12 души. Било установено, че при извършване на физически упражнения във вечерните часове хората поглъщат по-малко кислород, а това е показател за по-висока ефективност на тренировките.

Специалистите все пак отбелязват, че е възможно резултатите да са различни за отделните индивиди и че е трудно да се правят еднозначни заключения въз основа на експерименти с гризачи.

Миналия месец учени от университета на Колорадо в Боулдър констатираха, че сънят през почивните дни не може да компенсира недоспиването през работните дни в седмицата.

Водещи новини

Още новини