Две седмици без физическа активност са достатъчни, за да влошат здравето

  • 24 септември 2019 11:03

  • 1100
  • 0
Две седмици без физическа активност са достатъчни, за да влошат здравето
© pixabay

Ново изследване показа, че след двуседмичен заседнал начин на живот хора, които са били в добро здравословно състояние, вече са с влошено здраве на сърцето и белите дробове, по-голяма обиколка на талията, повече телесни м чернодробни мазнини и по-високо ниво на инсулинова резистентност, съобщава БТА.

"Резултатите показват, че двуседмичното намаляване на физическата активност, от около 10 000 на 1500 крачки дневно, предизвиква промени в маркерите за здравето, които са свързани с диабет тип 2 и сърдечносъдовите болести - заяви ръководителката на изследването Кели Боудън Дейвис, която е лектор в университетите в Нюкасъл и Ливърпул. "Но добрата новина е, че организмът бързо се съвзема, когато физическата активност се увеличи", допълва той.

"Важно е да се отбележи, че когато след този период хората възвърнат нормалната си физическа активност, негативните за здравето промени се обръщат в обратна посока", посочва Дейвис.

Изследването обхванало 28 физически активни доброволци в добро здраве, 11 от които са жени. Средната възраст на участниците била 32 години. Средният индекс на телесната им маса бил малко над 24. Индексът на телесна маса под 24,9 е смятан за нормално тегло. Участниците обикновено правели около 10 000 крачки дневно. От доброволците било поискано да намалят драстично физическата си активност. След две седмици, прекарани в излежаване, те минали тестове. Получените резултати били сравнени с онези в началото на изследването. Оказало се, че за две седмици нивото на кардиореспираторния фитнес е спаднало с 4 процента, обиколката на талията е нараснала с 8 милиметра, чернодробните мазнини са се увеличили с 0,2 процента, общите телесни мазнини - с 0,5 процента, инсулиновата резистентност също се е увеличила, а нивото на триглицеридите леко се е повишило.

Четиринадесет дни след като участниците възвърнали физическата си активност, тези показатели възстановили първоначалните си стойности. "Дори малко увеличаване на физическата активност може да има положителен ефект върху здравето", отбелязват учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини