Следобедната дрямка е по-полезна от кафето

Pixabay
share

Следобедната дрямка ободрява като кафето, но без страничните ефекти от стимуланта, като привикване или нарушен сън през нощта, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на австралийски специалисти.

Д-р Никол Ловато от университета Флиндърс установи, че вниманието на хората, които редовно спят през деня, е по-изострено, отколкото на тези, които си позволяват да подремнат само инцидентно.

Следобедният сън е много популярен. Около 50 процента от хората придрямват поне веднъж седмично. Той е много полезен, защото освен че ободрява, подобрява когнитивните функции, времето за реакция, краткосрочната памет, дори настроението.

Колкото по-дълъг е следобедният сън, толкова по-ободряващ е той, твърди д-р Ловато. Продължителността му трябва да зависи не само от наличното време, но и от плановете ни за вечерта. Ако спим час или два следобеда, вечерта ще заспим по-трудно и нощният ни сън ще е по-кратък.

Ако можем да отделим час и половина за сън през деня, ще извлечем ползата от дълбокото заспиване. В противен случай и 10-15-минутна почивка могат значително да ни освежат и да подобрят умствените ни показатели, като ползата продължава няколко часа, съветва д-р Ловато.

"Кратката дрямка е много полезна, защото човек не се чувства отпуснат или замаян, след като се събуди - каза д-р Ловато. - Причината е, че за толкова кратко време не може да се заспи дълбоко".

Водещи новини

Още новини