Създадоха неразтопяващ се сладолед

Gettyimages
share

Японски учени измислиха как да създадат сладолед, който не се разтапя. За целта им помогнал и шеф-готвач, който опитал да използва ягоди, загубили "търговския си вид" след земетресенията и цунамито, връхлетели страната през 2011 г.

Кулинарът обърнал внимание, че добавянето на тези плодове към сладоледа го прави много по-твърд.

Когато това станало известно на изследователите от университета в Каназава, те разработили идеята и установили, че сладоледът става по-твърд заради полифенола, който се съдържа в ягодите. Учените отделили екстракт, който предотвратява отделянето на водата от мазнините, което всъщност кара сладоледа бързо да се топи. Използването на този екстракт позволило да се създаде сладолед, който запазва формата си за няколко часа дори в горещо време.

Отбелязва се, че през това време сладоледът остава студен.

Водещи новини

Още новини