Кои храни ни разболяват? (видео)

Pixabay
share

Може ли правилното хранене да ни направи по-здрави? Един от водещите германски учени - Андреас Михалсен, е убеден в това. Той изследва взаимовръзките между храненето и болестите, пише Дойче Веле.

"Ние почти сме победили застрашаващите живота болести. Днес обаче има повече хронично болни хора. Най-важният терапевтичен принцип при хроничните заболявания е храненето. Първо храненето и след това лекарствата", казва Михалсен.

Главните причини за високото кръвно налягане, например, са наднорменото тегло, недостатъчното движение и стресът. Лекарствата могат да предизвикат странични явления, а правилното хранене - не.

„Човек трябва да набляга на растителните храни или вегатарианството и да избягва факторите, предизвикващи високо кръвно като месо, колбаси и наситени мазнини. Освен това има и отделни видове зеленчуци, ядки и плодове, които понижават кръвното”, казва още Андреас Михалсен.

Една до две чаши сок от червено цвекло на ден понижават кръвното. Авокадото, бадемите, орехите, руколата и спанакът също помагат. Една до две чаши зелен чай или чай от хибискус също допринасят за нормално кръвно.

"Растенията са нещо като мини-аптеки. Във всички растения има оцветители. Зеленчуците са зелени, червени или жълти. Понякога са горчиви, понякога лютиви. И това се все субстанции, които имат и фармакологичен ефект", обяснява Михалсен.

"Още от 90-те години знаем, че в храните има вещества, които действат възпалително и други, които облекчават възпаленията. По този начин обаче ревматизмът не може да бъде излекуван. При ревматизма лекарствата са неотменна част, но и храненето може да спомогне човек да взема по-малко болкоуспокоителни", казва ученият.

Противовъзпалително действат здравословните мазнини като Омега-3. Тя се съдържа в лененото масло, лененото семе или в орехите. Лекарите възлагат големи надежди и на куркумата.

По-рано се смяташе, че млякото помага при остеопороза, защото съдържа много калций.

"При млякото ситуацията е сложна. То съдържа едновременно и много животински белтъци, а животинският белтък е киселина за тялото. Също както месото и рибата. И когато употребяваме богати на киселини храни, тялото трябва да възстанови равновесието чрез своите запаси. Най-големият резервоар за тях са костите и организмът изтегля калция и минералите от костите, за да блокира киселините. В този смисъл това с млякото е заблуда. Тоест, ако пиеш мляко, в крайна сметка организмът изтегля повече калций от костите, отколкото получава от млякото. Затова е по-добре да бъде придобит от растителни източници”, съветва Михалсен.

По думите му човек трябва изцяло да се откаже от фосфорните киселини. Тоест никаква кола, а негазирана минерална вода.

Андреас Михалсен препоръчва растително базираното хранене и по-малко животински мазнини. Все повече изследвания в тази насока показват успех. Най-добре е, още докато е млад и здрав, човек да преосмисли своите хранителни навици.

Водещи новини

Още новини