Пътуването със самолет понякога е доста натоварващо, дори и да не се чувстваме зле, докато летим. Ако не се сервира храна, пътниците често носят свои закуски в самолета, за да залъжат глада си. И ако мислите, че някои от вашите предпочитани закуски на борда са здравословни, ще бъдете изненадани да разберете, че не винаги изборът ви е правилен.
Според диетолога Кейт Скарлата, има някои храни, които трябва да избягвате преди и по време на полет, за да не рискувате стомашен дискомфорт. Вижте кои са те:
1. Протеинови храни, богати на сяра
Консумирането на храни, като протеинови шейкове, яйца и месо, преди полет не е добра идея, защото захранват микробите, които водят до образуване на сероводород, казва Скарлата. "Отнема около три до пет часа, преди те да започнат да образуват газове. Ако имате едночасов полет, няма проблем, но ако е по-дълъг, е по-добре да ги избягвате.
2. Ядки
Ядки, включително бадеми, кашу, кестени, ленено семе, лешници и шам фъстък, са богати на ферментиращи влакна, които са идеални за образуване на газове, казва Скарлата. "Тези храни са здравословни за повечето хора, но могат да причинят неприятен дискомфорт в корема, още повече, че газът в червата се разширява, докато летите нависоко в кабината под налягане.
3. Сушени плодове
Повечето сушени плодове - особено ако ги ядете в големи количества – са богати на сорбитол и фибри, които привличат вода и са предпоставка за газове. Освен това сушените плодове са с високо съдържание на захар и калории.
4. Дъвки и бонбони без захар
Те са богати на подсладители, като манитол, сорбитол и ксилитол, които имат разхлабителен ефект. А надали ще искате да летите с диария.
Вижте още тук