Ако храненето беше като гимназия, здравословните въглехидрати биха били неразбраните деца с лоша репутация и златно сърце.
"Хората смятат, че ще напълнеят, ако ядат въглехидрати", казва диетологът Нанси Фарел. „Наблюдава се тенденция храната да се определя като добра и лоша…. но храната и храненето са много по-сложни, отколкото хората осъзнават".
"Освен че са вкусни, въглехидратите са от съществено значение за правилното функциониране на организма, защото дават енергия както за мозъка, така и за мускулите ни", казва Фарел.
По думите й има разлика между рафинираните въглехидрати, като бял хляб и тестени изделия, бисквити и бонбони, и нерафинираните въглехидрати, които са здравословни.
"Въглехидратите не могат да бъдат разглеждани заедно", казва нутриционистът Абби Лангър. "Комплексните въглехидрати се освобождават много по-бавно в кръвта и ви осигуряват енергия за дълго време."
Вижте кои са те и защо може да си позволите да ги хапвате:
Картофи
Виж повече тук: