Чаша вино е като тренировка за мозъка, защото изпиването й го ангажира повече от всяка друга дейност, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Пиенето на вино предизвиква реакции както в сензорните, така и в емоционалните части на мозъка. Движението на напитката през устата и на наситения с алкохол и аромати въздух през носа предизвиква мозъка да определи букета.
Най-важната част от това "активиране на мозъка" е, когато издишваме наситения с вино въздух, след като сме го помирисали. То е по-силно като стимул от наслаждаването на музика или дори решаването на трудна математическа задача.
Букетът се изгражда в мозъка подобно на цветовете, но зависи и от емоционалната връзка на пиещия с виното в чашата. Мозъкът изгражда цветовата картина с информация от очите как светлината пада върху заобикалящите ни обекти.
Възприемането на виното обаче зависи много от спомените ни и емоциите, както и от тези на хората, с които го споделяме. Други фактори, които се отразяват върху вкуса на виното, са полът, възрастта, генетично обусловеният състав на слюнката.