Любопитни факти за тапиоката

GettyImages
share

Обичате ли тапиока? Този десерт, все по-често навлиза в нашата кухня. Вкусният екстракт се получава от растението маниока. Най-често се приготвя като пудинг, но могат да бъдат приготвени други десерти и бонбони.

Най-полезната част на това растение е коренът, който е груб, с цилиндрична форма и кафяв цвят. Месото е с високо съдържание на въглехидрати, витамини, минерали и органични съединения. Не се консумира сурово. Основно се отглежда в Южна Америка и по-точно в Бразилия. foodpanda, подбра основните качества на тапиоката, която е много полезна.

  • Това е безглутеново растение и често се използва вместо пшеница.
  • Спомага за увеличаване на кръвообращението и броя на червените кръвни телца.
  • Подобрява храносмилането и намалява холестерола; засилва метаболитните дейности на тялото, защитава минералната плътност на костите, поддържа баланса на течностите в тялото.
  • Препоръчва се висока консумация от болни от Алцхаймер.
  • Тапиоката е восоко токсична и се консумира само правилно приготвена. Растението произвежда цианид, който е изключително отровно съединение за хората.
  • Преработва се под формата на люспи, пръчици и перли.
  • Богат източник на фибри, „добър” холестерол и протеин. Съдържа витамин В, В6, фолиева киселина, желязо, манган, калций, мед и селен.
  • Една чаша тапиока набавя 45% от дневния прием на въглехидрати.
  • Тапиоката се използва както за отслабване, така и за здравословно наддаване на тегло, особено след заболяване, травма, операция, или хранително разстройство.
  • Богатството на витамин К, което съдържа, помага за добро психично здраве. Бори се със свободните радикали, които могат да причинят повреда на мозъчните клетки.

Водещи новини

Още новини