Двама US астронавти започнаха своята втора „космическа разходка"

share

Двама американски астронавти започнаха своята втора „космическа разходка", която е свързана с ремонт на система за охлаждане на Международната космическа станция (МКС), съобщава „Франс прес", позовавайки се на НАСА. Скот Кели и Кейл Линдгрен облякоха своите костюми и излязоха от станцията в 11:22 часа по Гринуич (13:22 часа българско време).

Може да гледате на живо ТУК.

По време на 6,5-часовата „космическа разходка" в орбита те ще работят по възстановяването на охладителната система на сегмента Р6. Двамата астронавти трябва да върнат системата към първоначалната конфигурация и да я допълнят с амоняк.

През ноември 2012 година станцията се сблъска с изтичане на амоняк от системата за охлаждане към електроразпределителните устройства, към които постъпва ток от соларната батерия 2Б.

Тогава астронавтите изолираха повредения участък на системата чрез промяна циркулацията на амоняк и пуснаха резервна система за охлаждане. 190 „космически разходки" са проведени до момента за поддръжка на МКС, която този месец отбелязва 15 години обитаване от човек.

Водещи новини

Още новини