Тим Пийк готов да пробяга Лондонския маратон на МКС

  • 15 април 2016 21:23

  • 1668
  • 1
Тим Пийк готов да пробяга Лондонския маратон на МКС
©

Вторият в историята британски астронавт Тим Пийк заяви, че е готов да пробяга маратонско разстояние в условия на безтегловност на борда на Международната космическа станция (МКС) по едно и също време с участниците в традиционния Лондонски маратон на 24 април, преде АП.

44-годишният Пийк поясни, че разполага с достатъчно време, за да привикне към бягане по бягаща пътечка на МКС. Най-голямото предизвикателство било свързано с ползване на нещо като хамут, който позволява краката му да останат на бягащата пътечка в безтегловност, пише "Монитор".

"Радвам се, че бягането няма да се състои веднага след пристигането ми на МКС", отбеляза той. По думите му, "хамутът" вече не му причинявал голям дискомфорт, както в началото. Астронавтът увери, че на тренировки няколко пъти е пробягал половин маратонско разстояние.

Тим Пийк не обещава да постави рекорд на орбита. Той обаче смята, че ако се чувства добре, ще може да пробяга разстоянието за 3,5 - 4 часа. За това време МКС ще направи 2,5 обиколки около Земята.

Британецът участвал в Лондонския маратон през 1999 г., когато изминал разстоянието за 3 часа и 15 минути.

Последвайте канала на

Novini.bg
1668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.16 | 08:24

1
английската тъпотия няма край, защо ще гори кислорода на МКС за глупости

Добави коментар

Водещи новини