Мъжете не трябва да ядат пържени храни

Getty Images/Guliver
share

Мъжете, които редовно похапват пържени с много мазнина храни, са по-застрашени от рак на простатата, съобщава e!Sciencenews, цитирани от inews.

Според ново проучване на Центъра за онкологични изследвания "Фред Хътчинсън” в Сиатъл храните като пържени картофи, пържено пиле и понички не се отразяват добре на мъжкото здраве.

За да установят това експертите анализирали данните от две предишни изследвания. Те обхващат 1549 мъже между 35 и 74 години, които имат рак на простата. Изследвани са и 1492 здрави доброволци в същата възрастова група.

Всички респонденти са попълнили въпросници относно храните, които консумират. В проучването са взети предвид фактори като възрастта, расата, индексът за телесна маса и семейната история на рака на простатата. Благодарение на това е изследвана връзката на пържените храни с рака на простатата.

Според учените образуването на карциногени в храната може да бъде отключено в случаите, в които се пържи с много мазнина. Отключването на акриламидите става в богатите на въглехидрати храни. Такива са пържените картофи например.

Според БТА въпросните токсични съставки стават все повече с всяко следващо използване на олиото, както и в случаите на продължително пържене.

При мъжете, които най-малко веднъж седмично консумират подобни храни, рискът от развиване на рак на простатата е между 30 и 37% по-висок.

Водещи новини

Още новини