Народният театър отдава почит на Яворов

Novini.bg
share

Народният театър отдава почит на Яворов. На 16 юли, във вечерта посветена на големия ни поет, на сцената под звездите, ще звучат някои от най-обичаните негови стихотворения и спомени за него, съобщиха от театъра.

Изпълнители са актьорите Стелиан Радев и Ева Данаилова. Специално участие ще има проф. Михаил Неделчев, един от най-изтъкнатите изследователи на Яворовото творчество.

Пейо Яворов (1878-1914) започва работа като драматург и артистичен секретар в Народния театър през 1908 г., поканен е от Пенчо Славейков. Той мотивира решението си да го назначи с думите: "Трябва ни поет, а не буквоед!". Яворов работи там до 1913 г. Написва пиесите "В полите на Витоша" и "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", многократно поставяни на най-голямата ни театрална сцена.

Вечер на Стефан Данаилов събира негови студенти в Народния театър

"Тъй Яворов се отдаде на театъра, увлече се в него и театърът му замени поезията, пише в спомените си критикът Владимир Василев. Една нова амбиция се бе пробудила в него. Той ми е чел някои от драматургическите анализи на пиесите, които ще се играят, и те издаваха режисьорските му усети".

Знаменитата актриса Адриана Будевска нарича поета "стожер на най-чистата българска реч на сцената" и разказва: "Той работеше скромно, мълчаливо, като всеки голям художник. Беше тактичен и със съзнание. Съзнаваше, че неговата задача е задачата на големия човек, който трябва да даде от себе си нещо - и има какво да даде. Той не искаше поклонение, но служеше на нещо свято, на нещо по-голямо от него - на българския театър, на българската реч в него".

Водещи новини

Още новини