Джошуа Бел ще дава автографи след концерта си в София

share

Американският цигулар Джошуа Бел ще се срещне с почитатели и ще дава автографи след концерта си в София - тази вечер от 19.30 в зала "България" с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази, съобщават организаторите.

Концертът е от цикъла "Музиката на Америка",организиран от "Кантус фирмус" и фондацията "Америка за България". В програмата са цигулковият концерт на Чайковски, "Испанско капричио" от Римски-Корсаков, три пиеси от балета "Гаяне", както и Spirit Rounds от младия американски композитор Роджър Пшитулски.

Пиесата е посветена на Оркестъра на Класик ФМ радио и е написана специално за концерта тази вечер. Авторът ще присъства на премиерното изпълнение.

Джошуа Бел има славата на суперзвезда на класическата музика, но въпреки напрегнатия си график успява да намери време за любимите си занимания, между които е спортът. Започва да се занимава с музика на четири години, след като майка му вижда, че е опънал ластици на дръжките на чекмеджетата на скрина и се опитва да извлече мелодия, която е чул на пиано. На 14-годишна възраст Бел дебютира като солист на Филаделфийската филхармония, дирижирана от Рикардо Мути. . Дебютът му в Карнеги хол е през 1985 г. със Симфоничния оркестър на Сейнт Луис. Свири с много от най-добрите оркестри и диригенти по света.

Наред със стандартния концертен репертоар Бел осъществява през 1993 г. премиера на Концерт за цигулка от Никълъс Моу, посветен на него, a записът на произведението за компактдиск е отличен с "Грами". Той свири соловата партия на оригиналната музика на Джон Корилиано за филма "Червената цигулка", като саундтракът е отличен с "Оскар". Джошуа Бел свири на 300-годишна цигулка "Страдивари", наречена "Гибсън екс Хуберман". Инструментът е бил краден два пъти от предишния му собственик Бронислав Хуберман. Вторият крадец признал деянието на смъртния си одър.

През 2007 г. Джошуа Бел участва в прочутия експеримент в метрото на Вашингтон по идея на журналиста Джийн Уайнгартън от в. "Вашингтон пост". На 12 януари цигуларят свири като уличен музикант с нахлупена бейзболна шапка. Експериментът е заснет със скрита камера - от 1097 души, преминали покрай него, само седем са се спрели, за да го слушат, и само един го е разпознал. За около 45-минутното си изпълнение Бел е "изкарал" 32,17 долара от близо 27 минувачи /с изключение на 20-те долара от минувача, който го е познал/. Уайнгартън печели "Пулицър" за 2008 г. за статията си - анализ на експеримента.

През 2007 г. Бел е удостоен с наградата "Ейвъри Фишeр" - за изключителни постижения на инструменталисти в класическата музика, в Линкълн център в Ню Йорк.

Водещи новини

Още новини