Джошуа Бел стана уличен музикант

  • 02 октомври 2014 09:21

  • 1860
  • 0
Джошуа Бел стана уличен музикант
©

Виртуозният цигулар Джошуа Бел изнесе концерт заедно с деветима свои ученици в станцията Юниън стейшън на вашингтонското метро.

Музикантите свириха произведения на Йохан Себастиан Бах и Феликс Менделсон, като за разлика от предишния плах опит на Бел да се подвизава като уличен музикант този път пред десетки любители на класическата музика.

Първият подобен експеримент Бел направи преди седем години. Тогава дегизиран подобаващо с бейзболна шапка, той свири инкогнито произведения на велики композитори на цигулка „Страдивариус” от 1713 г., за да види дали минаващите ще проявят интерес към изкуството му. 45-минутният концерт не завърши с триумф за корифея на цигулката - в калъфа имаше само 32 долара, а никой от публиката не го разпозна, освен една жена.

Този път главната цел на виртуоза бе „да привлече вниманието на обикновените хора колко важно е приобщаването към това изкуство”. Той също така си бе спестил шапката с козирка, а инструментът, с който излезе да свири в метрото, съвсем не струваше 3 млн. долара.

„Музиката трябва да е част от живота на всеки от нас, защото ни прави по-добри” - каза Бел. Концертът, който продължи половин час, беше и реклама на новия албум с произведения на Бах за цигулка, излязъл в продажба на 30 септември.

Джошуа Бел, който е на 46 години, е носител на най-високата американска награда за изпълнители на класическа музика - „Ейвъри Фишър” от 2007 г. Той има и награда „Грами” за запис на концерт за цигулка на Никълъс Моу. Започва да свири на четири години. Израснал е в семейство на психолози и мечтата му не е била да стане цигулар. „Разбрах, че искам да се занимавам с музика, когато бях на 14 и спечелих първите си пари със свирене”, обяснява Бел. По това време той вече свири с Филаделфийския оркестър.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини