Мег Райън получи наградата "Сърцето на Сараево" за принос към филмовото изкуство

Getty Images
share

Холивудската актриса, режисьор и продуцент Мег Райън получи снощи почетната награда "Сърцето на Сараево" на филмов фестивал в столицата на Босна и Херцеговина, съобщиха босненските медии.

Призът ѝ бе връчен от директора на фестивала Йован Марянович за изключителен принос към филмовото изкуство. 

"Това е Сараево. Има повече кураж от останалите. Сега всеки, който е изложен на каквото и да е насилие или агресия, където и да се намира, и се чувства сам, може да гледа на това място като пример. Вие сте доказателство, че разнообразието е сила и че изкуството е всичко, което те кара да се чувстваш по-малко сам и ни свързва без никакви бариери. Няма разделение. Изкуство, а не война", каза Мег Райън при получаване на наградата, цитирана от сайта "Кликс".

Холивудската звезда символично представи специална прожекция на романтичната комедия от 1998 година с нейно участие "Имате поща" в лятното кино в Сараево, там където филмът бе прожектиран за първи път на фестивала през 1999 година.

UNIQA е ексклузивен спонсор и застраховател на 30-тия Сараево филм фест

На мастър клас, модериран от босненския режисьор Данис Танович, носител на Оскар за филма "Ничия земя", Райън говори за филма "Какво се случи по-късно", чийто режисьор, сценарист и продуцент е тя. Неин екранен партньор във филма е Дейвид Духовни. Лентата също бе прожектирана на фестивала, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Почетната награда "Сърцето на Сараево" е учредена през 2005 г. с цел да се отдаде признание на личности с изключителен принос за утвърждаването и развитието на филмовата индустрия, а също и подкрепили развитието на филмовия фестивал в Сараево.

Тридесетото издание на филмовия фестивал в Сараево се провежда от 16 до 23 август 2024 г.

Водещи новини

Още новини