Бербок в Сараево: Ако Босна и останалите страни от Западните Балкани станат част от ЕС, вече няма да има сиви зони

  • 05 март 2024 16:51

  • 3020
  • 1
Бербок в Сараево: Ако Босна и останалите страни от Западните Балкани станат част от ЕС, вече няма да има сиви зони
© Getty Images/Guliver

Ако ЕС приеме шестте страни от Западните Балкани, в Европа няма да има повече сиви зони, каза днес на пресконференция в Сараево германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от босненската национална телевизия БХРТ.

Беброк пристигна снощи на официално посещение в Босна, след като вчера бе в Черна гора, където изрази подкрепата на Германия за европейския път на Подгорица.

След разговор днес в Сараево с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович Бербок посочи, че посещението ѝ се случва в решаващ момент по пътя на Босна към ЕС. 

“Страната е на решаващ кръстопът. Има моменти в историята, когато трябва да се използва възможността. Очакваме доклада на Европейската комисия, който ще оцени напредъка по пътя към започване на преговорите за присъединяване“, каза Бербок.

Босна и Херцеговина получи статут на страна кандидат за членство в ЕС през 2022, а в края на 2023 г. получи условна „зелена светлина“ за започване на преговори, когато бъде постигнато необходимото равнище на съответствие с критериите за членство. Европейската комисия ще трябва да информира за това Европейския съвет до март 2024 г. 

По думите й напредъкът по пътя към членство в ЕС е възможен само ако бързо бъдат осъществени необходимите реформи, като важна част от този "пъзел" е приемането на закона срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Посочвайки, че Германия иска Босна да "влезе в ЕС като цяла държава”, Бербок отбеляза, че многообразието на страната може да бъде богатството на ЕС, чието мото е "единство в многообразието".

„Ето защо Босна и Херцеговина е предопределена за това и се надявам, че в края на март ще вземем на европейско ниво такова решение“, добави германският министър.

След междуетническата война в Босна 1992-1995 година съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. 

„В Европа не трябва да има сиви зони. Видяхме през изминалите години, за което ЕС също носи отговорност, че разширяването беше поставено на заден план и видяхме какво означава това. Не укрепвахме заедно европейския континент. Ето защо искам шестте страни от Западните Балкани да могат да се присъединят към ЕС, но за това трябва да се създадат предпоставки“, каза Бербок.

По думите ѝ разширяването със Западните Балкани е “геополитическа необходимост”.

Босна и Херцеговина и Черна гора, заедно с Албания, Сърбия, Република Северна Македония и Косово образуват т.нар. регион Западни Балкани. 

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович заяви, че посещението на германския министър е важно послание към гражданите на Босна и че означава продължаване на доброто сътрудничество между двете страни.

Босна и Херцеговина очаква от ЕС лидерство, а не само фокус върху бюрократичните процеси

Той каза още, че Германия е един от най-важните икономически партньори на Босна и Херцеговина от много години и че подкрепата на Германия за европейския път на страната е много важна.

Конкретните предложения, които имаме на масата на ЕС по отношение на интегрирането на нашия пазар в големия европейски пазар, големия пакет подкрепа за Западните Балкани са примери, че ЕС наистина отваря широко вратата в този момент, каза Конакович.

Бербок разговаря днес в Сараево и с Кристиан Шмит, върховния представител на международната общност в страната, който следи за запазването на мира в Босна.

Шмит благодари на Германия за подкрепата за Босна.

Заедно ще продължим да работим за траен мир и стабилност в Босна и на Западните Балкани. Върховенството на закона трябва да бъде в центъра на всички усилия, се посочва в съобщение в профила на службата на върховния представител в „Екс“.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент и министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг бяха на посещение в Сараево вчера, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3020 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.05 | 17:41

1
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини