И третата жалба на ДПС срещу решение на ЦИК за регистрация остана без разглеждане във ВАС

freepik.com
share

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба на Политическа партия „Движение за права и свободи“ и прекрати производството по административно дело № 8584 срещу решение на ЦИК № 3690-НС/11.09.2024 г. за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. 

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове подлежащи на оспорване пред съд. Общото правило на чл. 159, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) налага жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство да бъде прекратено, тъй като атакуваният с нея акт не подлежи на оспорване.

Доколкото с жалбата е формулирано недопустимо искане /основано на чл. 99, т. 1, 2 и 6 от АПК и определени от жалбоподателите като „новооткрити“ и „новоустановени“ факти от съществено значение/ да бъде възобновено проведеното пред ЦИК административно производство, приключило с издаването на процесното решение от 11.09.2024 г., следва да се отбележи, че то несъмнено не е влязло в сила предвид подадената жалба срещу него, а оттам и е извън кръга на актовете визирани в чл. 99 от АПК.  

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за регистрация

Останалите въпроси повдигнати с жалбата в една своя част касаят преценката, вече реализирана от тричленния състав, разгледал жалбата срещу отказ на ЦИК за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“, съответно - са преклудирани с постановеното от него влязло в сила решение № 9728/11.09.2024 г. по дело № 8364/2024 г. на ВАС. Други по съществото си са включени в предмета на делото, образувано по жалба срещу акт на ЦИК, с който е отказано разглеждането на изявление на ПП „ДПС“ за отказ от участие в коалиционно споразумение, по което е образувано друго дело на ВАС (№ 8586/2024 г.) Върховните магистрати приемат, че с оглед предмета на настоящото производство е недопустимо този съдебен състав да осъществява преценка за законосъобразността на съдебните актове, постановени по горепосочените съдебни дела. 

По изложените по-горе съображения за наличието на хипотезата по чл. 159, т. 1 АПК, ВАС приема, че жалбата на Политическа партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Джевдет Чакъров и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ е недопустима, поради което и следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство – да бъде прекратено.

Определението не подлежи на обжалване и на отмяна, съобщиха от пресцентъра на ВАС. 

Водещи новини

Още новини