Камелия Нейкова: Колегите от ЦИК сме изправени пред безпрецедентна ситуация заради случващото се в ДПС

  • 15 септември 2024 11:12

  • 1522
  • 16
Камелия Нейкова: Колегите от ЦИК сме изправени пред безпрецедентна ситуация заради случващото се в ДПС
© Булфото архив

ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск. Това заяви пред БНР Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел, председател на ЦИК.

"За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам. Никой от останалите колеги също не  е споделял да му е оказвано влияние. Много неща се изписаха и казаха в публичното пространство – за съжаление, голяма част - неверни, които нарушават доверието в работата на ЦИК. Сякаш някой се опитва да създаде недоверие към този орган. 

ЦИК не се влияе от решения на политици, на политически партии и коалиции.  Проблемите, които възникват в самите политически субекти, трябва да бъдат разрешени в рамките на самите партии. Не може някой да очаква ние да вземем техните решения". 

Нейкова обясни, че тя и колегите й са изправени пред безпрецедентна ситуация по отношение на случващото се в ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

"Една политическа партия с двама председатели, които представляват партията заедно и поотделно, т.е. имат напълно равни права да подават заявления, които са противоположни. Този вътрешнопартиен въпрос трябва да бъде разрешен в рамките на самата партия. ЦИК нито има право, нито може да се намесва в неговото разрешаване. Няма как ЦИК да откаже приемането на документи.

Джевдет Чакъров с нови жалби до ЦИК и ВАС

Не става въпрос ЦИК да разпише някакви различни правила от тези, които предвижда Изборния кодекс. Досега винаги решенията на ЦИК за условията и реда за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите са били такива, каквото е сегашното решение. Винаги има начален час и дата, както и краен час и дата.

В Изборния кодекс единственото място, където може да бъде поставен електронен подпис, е подписката на избирателите в подкрепа регистрацията на една партия или коалиция.  В нито една друга част не се съдържа разрешение за подписване с електронен подпис. Вярно е, че няма и забрана. Законодателят трябва да предвиди при регистрацията в изборния процес къде е допустимо подписването с електронен подпис". 

Тя коментира възможността поредните обжалвания пред съда  да променят регистрационната картина по отношение на марката "ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с".

"Всичко е възможно да постанови съдът при разглеждане на една жалба. Когато постанови решение, което променя нечия регистрация, ЦИК трябва да го изпълни". 

Нейкова посочи в предаването "Неделя 150", че за участието в изборите на 27 октомври  коалицията около Виктория Василева не е отговорила на нужния брой подписи.

"Подписките се представят на хартиен носител, който съдържа изписани имената, ЕГН и саморъчен подпис на избирателя, който е подкрепил този политически субект за участие в изборите". 

Утре - 15.09, ЦИК и шестимата министри, на които МС е възложил функции по организацията на изборите, ще обсъдят идеите на правителството за провеждане на прозрачен вот. Част от тях вече бяха анонсирани в писмо до медиите.

"Начинът, по който предложенията бяха първо публично разпространени, а после предоставени на ЦИК, е странен. Органите трябва да разговарят помежду си. 

Една част от предложенията вече са правени от ЦИК при  предходни избори, като например да да се води регистър на пломбите, които се поставят на различните отделения на машината, а не само на отделението, където са флаш паметите".

Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел посочи още, че от ЦИК са провели среща с ръководството на печетницата на БНБ.

"Отново ни увериха, че хартията отговаря на тези изисквания, които производителят на машините е поставил, така че принтерите да работят безпроблемно".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1522 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
ХЕлена Пеевска

2024.09.15 | 14:10

16
... между другото... за тази тъпа физиономия от снимката... думите са излишни:)))!
ХЕлена Пеевска

2024.09.15 | 14:08

15
Трътко лъжлива, как тогава Свинята, тоест едната глава на двуглавата ламя може да подава и да му се уважи заявлението, а на другата глава... на Хидроложката де... се отказва?!? Нали уж били... равни:)))?!?
Крадец

2024.09.15 | 14:02

14
Питам как се краде Партия
Иванов

2024.09.15 | 13:17

13
Вие от ЦИК не разбрахте ли че ДПС е една турско мафиотска структура и трябва да и се забрани да участват в всякакви избори под всяка форма,завинаги

2024.09.15 | 13:05

12
И ти си една голяма шашма.

2024.09.15 | 13:05

11
И ти си една голяма шашма.
Петър

2024.09.15 | 12:23

10
Каква ситуация ,и вие служите на мафият ,ДПС е на Доган,какъв Пеевски
Жалби извън тези на ББ и Пеевски

2024.09.15 | 11:58

9
ВАС, КС и СС, биват отхвърлени моментално. ББ и Пеевски въртят ц държава с малкия си пръст чрез поставени лица.
Жалби извън тези на ББ и Пеевски

2024.09.15 | 11:58

8
ВАС, КС и СС, биват отхвърлени моментално. ББ и Пеевски вървят ц държава с малкия си пръст чрез поставени лица.

2024.09.15 | 11:53

7
САЩ и Англия, започват бомбардировки на България по мирното население, за да осигурят коридор за бягство на БГ Фашистите Хитлеристи до Австрия и Италия, от където ги Евакуират в САЩ и обучават до 1989г. когато ги връщат в БГ да служат в БГ за интересите на САЩ. СССР влиза в БГ за да затвори пътя за бягство на БГ Фашаге, но много успяват да избягат. Скоро започва ДЕМИЛИТАЗИРАЦИЯ на БГ, а после и ПЪЛНА ДЕНАФИКАЦИЯ! БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПОДКРЕПЯМЕ ТЕЗИ ПРОЦЕСИ!

Добави коментар

Водещи новини