ВСС започва подготовка за избор на нов шеф на ВАС

Булфото (архив)
share

Комисия за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди в понеделник - 16 септември, времеви график за провеждането на процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС), както и ще утвърди кадровата справка на кандидатите.

По информация на „Лекс" проектопредложението за хронограма предвижда процедурата да бъде открита от Пленума на ВСС на 3 октомври. И тъй като по закон номинации се правят в следващите четири заседания на съвета, е предвидено кандидатури да се издигат през целия октомври – на 10-и (когато ще е и последната дата за номинации за главен прокурор), на 17-и, на 24-и и на 31 октомври, съобщава още „Лекс".

Според Закона за съдебната власт предложения за председател на ВАС може да правят поне трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и Пленумът на Върховния административен съд.

Според проектопредложението за времеви график изслушването на кандидатите за поста и изборът на председател на ВАС ще се проведе на 13 февруари 2025 г. Необходими са поне 17 гласа, за да има успешен избор. 

Предложението за одобряване на хронограмата и кадровата справка ще трябва най-напред да бъдат обсъдени от Съдийската колегия, която при одобрение, ще ги внесе за окончателно гласуване в Пленума на ВСС, като не е изключено да има и промени в графика.

Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Чолаков изтича на 22 ноември. Това означава, че след тази дата и до избора на негов наследник, ВСС ще трябва да определи изпълняващ функциите председател на съда. По закон процедурата за избор на тримата големи се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичането на мандата. 

На 16 януари ще има нов главен прокурор

Сайтът напомня и че ВСС ще избира и нов главен прокурор месец по-рано.

Водещи новини

Още новини