Иван Брегов: ВСС бърза преднамерено

  • 09 септември 2024 11:01

  • 643
  • 0
Иван Брегов: ВСС бърза преднамерено
© Novini.bg

Този ВСС доказа, че действа по политически, а не по правни аргументи и мотиви. Това заяви пред БНР Иван Брегов, Правна програма на Института за пазарна икономика.

"Избра един доста спорен председател на Върховния административен съд, след което избра Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във за главен прокурор, а при двете обективни искания за неговото отстраняване от министрите на правосъдието – Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия и Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“., не го освободи. След това, когато беше станал неудобен и за хората, които го качиха на този пост, много бързо ВСС се организира и освободи Гешев".

Днес Прокурорската колегия се събира, за да обсъди размразяването на процедурата по избор на следващ главен прокурор.

"Бърза се преднамерено. Процедурата беше започната след освобождаването на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, след което беше сезиран Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционен на новия механизъм за разследване на главния прокурор, както и на намаляването на необходимото мнозинство за избора му от 17 членове на ВСС на 13".  

С подкрепата на Конституционния съд този ВСС има всички правомощия, защото едно решение от 2022 година даде възможност той да действа и след изтичането на мандата, обясни още Брегов в предаването "Преди всички". 

"В такава ситуация сме, в която Конституционният съд да се опитва да поправя грешките на недобре функциониращите други елементи от дръжавната власт - в случая на Народното събрание".

ВСС ще поиска възобновяване на процедурата за избор на главен прокурор

Брегов смята, че 13 гласа могат да бъдат събрани.

Правният експерт напомни и за снимката компромат, на която са Пепи Еврото с Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад.. "Очевидно има някаква дружба".

Брегов отбеляза още, че беше активиран механизма за разследване на главния прокурор, "но вече година всичко е покрито в абсолютно мълчание".  "Това е доста подозрително!"

КПКОНПИ започва да се превръща в едно удобно сборище без особен смисъл, заяви още той.  

В новия парламент ще има раздвижване, защото силните на деня ще искат да попълнят тези органи. Друг въпрос е по какви правила ще стане това, прогнозира още Брегов. 

Според него, ВСС би трябвало да отвори и процедурата по избор на нов председател на Върховния административния съд.

"Шест месеца преди изтичане мандата на Чолаков те трябва да я отворят. След това може и да не проведат самия избор, но поне да спазят закона и да кажат, че призовават НС да попълни своята квота". 

Иван Брегов отбеляза, че "никой не иска да пуска властта" "Член на ВСС в момента е една абсолютно безотчетна длъжност, доста добре възнаградена, с огромно влияние". 

Ако Пеевски загуби влиянието си в правосъдието, следващите членове на Съдебния съвет ще осводят избрания главен прокурор, обясни правният експерт.

"Доколкото компроматите, които не са изчистени по двата основни казуса – Осемте джуджета и Мартин Божанов – Нотариуса, могат да държат хора от правосъдието под контрол, това разпореждане  във ВСС и с действие на съдии и прокурори ще остане.  Затова е важно да бъдат разнищени".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
643 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини