Адв. Славов: За да спрат ВСС, 48 депутати могат да искат тълкуване на Конституционния съд на §23 от ЗИДК

  • 11 септември 2024 14:55

  • 162
  • 0
Адв. Славов: За да спрат ВСС, 48 депутати могат да искат тълкуване на Конституционния съд на §23 от ЗИДК
© Булфото (архив)

Ако се съберат 48 депутати, могат да искат тълкуване на Конституционния съд на параграф 23  от Закона за изменение и допълнение на Конституцията (ЗИДК). Така ще могат да спрат процедурата на ВСС, който е с изтекъл мандат, за избор на главен прокурор до излизане на решение на Конституционния съд. Стига да се намерят 48 депутати, защото виждате, че почти никой не иска промени.

Това предложи адв. Петър Славов, бивш депутат и граждански активист, в интервю пред БНР.

Утре има насрочено заседание на ВСС заради заповедта на и. д. главен прокурор Борислав Сарафов за по-ефективно наблюдение на "делата на трупчета" и същевременно да се възобнови старата, нова процедура за избор на главен прокурор.

В парламента е постъпил преписът от решението на Конституционния съд, с което обявява за невалидни част от измененията в Конституцията

"Видимо съвпадат и може да се окаже нещо като предизборни действия в рамките на тази процедура. И този ВСС, макар и с изтекъл мандат, да премине към избора на главен прокурор. Възможно е Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. да е кандидат", коментира адв. Славов.

Той припомни за предишния избор на главен прокурор с единствената кандидатура на Гешев, която беше "надбягване с един кон" – "не изключвам да видим Сарафов като единствен кандидат".

Петър Славов коментира проблема с "делата на трупчета" изаповедта:

"Сарафов знае отдавна за тях, защото не от вчера е главен прокурор,  а преди това беше заместник. Не очаквам нещо съществено да се промени, но задавам си въпроси. Защо досега се е работило недобре? Интересно е другото, защо въобще е възможно един ВСС с изтекъл мандат и публично дискредитиран, това е ВСС, което избра Гешев и после го махна с неразбираеми аргументи, сега се е устремило да реализира нов избор."

 Според него законодателят е допуснал серия от политически ходове, особено, когато се формира сглобката в 48-ото НС.

"Този процес можеше да се стопира, като се стартира процедура за конкурсна за ВСС. Тогава ГЕРБ бяха доста сговорчиви, пък ДПС и Пеевски не бяха толкова силни, защото той тогава се бореше да става председател на парламентарната група на ДПС", напомни за допусната грешка бившият депутат.

Тогава той е предложил да се направи промяна в Закона за Съдебната власт, "че не може ВСС с изтекъл мандат да прави избор". 

"Сега внесли такъв законопроект, но е след дъжд качулка. Ясно е, че такава законодателна инициатива няма да мине. Народът е казал "малко акъл да имаш но да ти дойде на време", каза адв. Петър Славов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
162 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини