Андрей Гюров: Имам съмнения, че ВАС е независим

Кадър - Нова телевизия
share

Имам съмнения, че Върховният административен съд (ВАС) е независима институция. Подал съм молба за отвод на г-н Чолаков. Това заяви в ефира на Нова телевизия подуправителят на БНБ Андрей Гюров.

„Аз гледах изслушването на Христо Иванов за Мартин Божанов – Нотариуса и Пепи Еврото. Там беше представена информация за зависимост на г-н Чолаков от политическите субекти. Разпределението на съставите трябва да става на случаен принцип, но на това дело - съставът е определен чрез вътрешна заповед“, категоричен беше той.

Гюров иска делото да се гледа от независим състав и е подал молба за отвод на Чолаков.

Той уточни, че решението на УС на БНБ е базирано изцяло на едно постановление на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), която по думите му не е събирала доказателства и не е представяла факти и обстоятелства за извършвани нарушения.

„Има две причини да се притеснявам. Това е едно особено производство, което се развива в рамките на 14 дни, т.е. бърза процедура. Наред с това се гледа от един съд, а именно ВАС. Това е едната гледна точка“, каза още Андрей Гюров.

Гюров поиска председателят на ВАС да се отведе като докладчик по делото за отстраняването му от БНБ

Според него, ако се говори за един независим съд, той нямало да има никакви притеснения.

„Аз съм подал оставка дълго преди да стана подуправител. Всички факти и обстоятелства са изяснени и е ясно, че аз не съм извършвал никаква дейност. Тук имаме не само нарушаване на българското законодателство, но и нарушаване на европейските закони. В ЕС е заложен стандартът на съдилищата“, заяви Гюров.

От тази практика следва, че трябва да бъде изключено всяко съмнение, че съдът е независим. Той подчерта, че законът не забранява да притежава дялове в търговско дружество.

Съдия Георги Чолаков е и председател на Върховния административен съд, който разглежда делото. Сред мотивите на Гюров е нарушаването на принципа за случайно разпределяне на делата и съмнение в безпристрастността на решението.

„Трябва да се отбележи, че разпределението на делото не е извършено съобразно член 9 от Закона за съдебната власт, а е разпределено по особен принцип и то се е паднало при председателя на Върховният административен съд“, каза Андрей Гюров.

Андрей Гюров обжалва отстраняването си от БНБ, съдът започна дело. Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров.

На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление „Емисионно“ заради несъвместимост, постановена от Комисията за противодействие на корупцията.

Водещи новини

Още новини