Съдът на Европейския съюз образува дело по казуса с Андрей Гюров

  • 20 септември 2024 16:53

  • 1459
  • 3
Съдът на Европейския съюз образува дело по казуса с Андрей Гюров
© Булфото

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен (ВАС) съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров, съобщиха от ВАС.

Делото пред Съда на Европейския съюз е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. ВАС поиска също така делото пред Съда на ЕС да се разглежда по реда на бързото производство.

Припомняме, че искането ВАС да направи преюдициално запитване към Съда на ЕС беше отправено от защитата на Гюров. ВАС реши да зададе осем въпроса, свързани с тълкуване на норми от Устава на Европейската система на централните банки, на Европейската централна банка и Договора за функциониране на ЕС.

ВАС отправя преюдициално запитване до Съда на ЕС за отстраняването на Андрей Гюров

На 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление "Емисионно".

След това на 16 юли БНБ съобщи, че до произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да бъде подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на Управителния съвет на БНБ, той спира да изпълнява правомощията си.

Гюров внесе жалба във ВАС, където бе образувано дело с докладчик председателя на съда Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25. При едно от заседанията по делото Гюров поиска съдия Чолаков да си направи отвод заради съмнения за безпристрастността на Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25, които се извеждат от изказване на Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския пред парламентарната комисията за Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото. Съдебният състав обаче единодушно отхвърли искането му, като го определи за неоснователно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1459 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.09.20 | 21:16

3
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro
ne

2024.09.20 | 18:48

2
kakav sad vav evropa za tozi bokluk da hodi pri plemeto na masaite tam plemeniat savet shte go opravdae
????!!!

2024.09.20 | 18:06

1
А, какво става с Екатеринка, ще работим ли в РЕСОРА "НЕ ПИПАЙ НИЩО" или се ПРИБИРАМЕ в Пазарджик?!

Добави коментар

Водещи новини