Гюров поиска председателят на ВАС да се отведе като докладчик по делото за отстраняването му от БНБ

  • 08 август 2024 12:41

  • 1194
  • 6
Гюров поиска председателят на ВАС да се отведе като докладчик по делото за отстраняването му от БНБ
© Булфото (архив)

Андрей Гюров поиска председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25 да се отведе като докладчик по делото му срещу решението на Управителния съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) да го отстрани като подуправител.

Като мотиви за това Гюров посочи, че според европейското законодателство всеки има право на безпристрастен и независим съд. В случая, според него, има съмнение Чолаков да е безпристрастен, което се извежда от изказване на Христо Иванов пред парламентарната комисията за Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото. Тогава Иванов говори за евентуални отношения между Делян Пеевски и председателя на Върховния административен съд Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25. Според Гюров пред комисията и в телевизионно участие Иванов бил разказал, че при разговори с Делян Пеевски той се интересувал какво ще се случи с председателя на ВАС и какво ще бъде кариерното му развитие. 

ВАС решава за освобождаването на Гюров от БНБ

Друг от мотивите на Андрей Гюров да поиска отвод на съдия Чолаков е, защото е определен по особен ред за председател на съдебния състав по делото му. Като този ред е определен от самия Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25 като председател на ВАС.

След като изслуша искането на Гюров, съдия Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25 заяви, че ще се произнесе по него в закрито заседание, предаде БТА. По същия начин върховните магистрати от тричленния съдебен състав ще се произнесат по искането за спиране на настоящото дело и по искането от необходимост да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург. 

Днес съдът насрочи следващото заседание по делото за 14 септември, тъй като прецени, че то все още не е изяснено от фактическа страна, защото на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) ѝ е нужно повече време да предостави поисканите материали за Гюров.

Също така като свидетел бе изслушан и Георги Шарков, представител на дружество, който заяви, че още през май 2022 г. Гюров е подал оставка като член на управителния съвет, но тя е била гласувана едва в края на 2023 г. Шарков потвърди, че от момента на подаване на оставка досега Андрей Гюров не е извършвал никаква платена или неплатена дейност, свързана с дружеството. Подобни изказвания направиха и двама представители на други две дружества в предходното заседание по делото.

Гюров повтори пред медиите, че искането настоящото дело да бъде спряно се основава на това, че решението на УС на БНБ се базира на един невлязъл административен акт на Комисията за противодействие на корупцията. Както и на становище на Европейската централна банка, че за взимане на решение за освобождаване на подуправител на БНБ трябва да се изиска преюдициално становище от Съда на ЕС с оглед сериозността на твърдяното нарушение.

Припомняме, че на 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление "Емисионно".

След това на 16 юли БНБ съобщи, че до произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да бъде подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на Управителния съвет на Българската народна банка, той спира да изпълнява правомощията си.

Произнасянето на Административен съд – София по делото срещу решението на КПК за несъвместимост на Гюров, е насрочено за 16 септември. Делото е и един от мотивите на базата, на които Гюров иска спиране на делото пред ВАС срещу отстраняването му като подуправител на БНБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1194 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.08.08 | 15:10

6
Кой си ти Боклук Крадец

2024.08.08 | 14:27

5
ПРАВ Е ГЮРОВ
Емѝ...лапам к.ура на Ахмед Муса- КАТИЛА ИБАНИЯ

2024.08.08 | 14:13

4
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21

2024.08.08 | 13:48

3
Говньо
КАТИЛА Е ШИЗО СФФФФИНЯЯЯЯ

2024.08.08 | 13:47

2
КАТИЛА Я РАЗКАЖИ НА ЧИТАТЕЛИТЕ ЗА ТВОЯТА ЕДНОПОЛОВА ЛЮБОВ С РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА , ИБАНА 49 ГОДИШНА ШУШУМИГО ОТ СЕВЛИЕВО !

2024.08.08 | 13:46

1
Абе тъпак,бита карта си некадърник.

Добави коментар

Водещи новини