Русенският окръжен съд ще се произнесе до месец по делото срещу Ася Пенчева

share

Русенският окръжен съд ще се произнесе до месец по делото срещу журналистката Ася Пенчева от вестник „Утро”, съобщава БНР. 

Тя обжалва присъдата на районния съд за обществено порицание, глоба от 5 000 и обезщетение от 1 000 лева за служителка от дом за деца „Надежда”, засегната от журналистическо разследване на Пенчева.

На първа инстанция, съдът отказа да прослуша записа на журналистката, за да установи коректността на публикувания материал. Засегнатата социална служителка нарече журналистическото разследване „клевета”. Според адвокатите на Ася Пенчева записът от магнетофона, е трябвало да бъде приет като веществено доказателство. Адвокат Александър Кашъмов обобщи: "Най-важното е, че няма нито едно доказателство, което да е в полза на обвинението. Дори е много учудващо, че въобще се е стигнало до осъдителна присъда на първа инстанция, но е притеснителен фактът, че продължава да има дела срещу журналисти, че те са с много тежки последици за журналистите, тъй като става въпрос за много сериозни глоби, към които се съединяват и граждански обезщетения. Това са много големи финансови тежести за журналистите, които, в крайна сметка, си вадят хляба с една благородна задача, която дава информация на цялото общество. Това трябва да престане да бъде така. Аз лично се надявам и на законодателни инициативи в тази посока".

Водещи новини

Още новини