Кети Маркова положи клетва като конституционен съдия

share

Кети Маркова положи клетва като съдия в Конституционния съд от квотата на държавния глава. Тя беше назначена на поста на мястото на починалата през април Ванюшка Ангушева.

Маркова беше номинирана от президента Росен Плевнелиев на 10 май, а две седмици по-късно държавният глава подписа и указ за нейното назначение. Това е първата номинация на Плевнелиев за Конституционния съд от началото на мандата му.

Президентът присъства лично на церемонията и пожела на Маркова да спи спокойно с това, което прави.

Кети Маркова е магистрат с 25-годишен стаж като съдия, преминал последователно през всички съдебни инстанции. През тези години е разглеждала и се е произнасяла по множество дела с висок обществен интерес, резултатът от които е публичен, отбелязват от пресцентъра на президентството.

Маркова завършва право през 1986 г. в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и специализира в Брюксел, Белгия, Хага и Холандия. Наградена е с почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност през 2012 г. Определена е и за съдия със съществен принос в правоприлагането в областта на интелектуалната собственост през 2008 г.
 

Водещи новини

Още новини