Според прокуратурата Тръмп е действал в лично качество, когато се е опитвал да подмени резултатите от изборите през 2020 г.

  • 03 октомври 2024 07:02

  • 418
  • 0
Според прокуратурата Тръмп е действал в лично качество, когато се е опитвал да подмени резултатите от изборите през 2020 г.
© gettyimages

Специалният прокурор Джак Смит, който разследва делото срещу Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за опити за незаконна подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., твърди в публикуван днес документ, че републиканецът е действал в качеството си на кандидат и следователно не може да се възползва от президентския имунитет, предаде Франс прес.

В обемист документ от 165 страници, до голяма степен редактиран, за да се запази анонимността на свидетелите, и представен миналата седмица на съдия Таня Чуткан, прокурор Смит възнамерява да докаже частния характер на действията, за които бившият президент републиканец е преследван.

Според него тези деяния следователно не попадат в обхвата на широкия наказателен имунитет за официалните действия, предоставен на президента на САЩ от Върховния съд с решение от 1 юли.

Документът включва неразкривани досега детайли по делото, като например показанията на високопоставен служител на Белия дом по онова време, съобщаващ за изненадващ разговор между Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, съпругата му, дъщерята и зетя му на борда на президентския хеликоптер.

Тръмп: Иран се надява Камала да стане президент, все пак тя ги наводни с пари

„Няма значение дали сте спечелили или загубили изборите, трябва да се борите със зъби и нокти“, им е казал Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, както се твърди в тези показания, които прокуратурата възнамерява да представи на бъдещ съдебен процес.

След поражението си а президентските избори през 2020 г., спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън, „с помощта на частни съучастници подсъдимият се впусна в серия от все по-отчаяни планове да подмени легитимните резултати в седем щата, които бе загубил с малка разлика“, пише Джак Смит.

Кулминацията на тези опити беше щурма на Капитолия, светилището на американската демокрация, от стотици екзалтирани привърженици на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, припомня той.

„Същността на машинацията беше от частен характер. Той широко използваше частни лица и структурите на предизборния си щаб, за да се опита да подмени резултатите от изборите и действаше в частно качество като кандидат“, заключава специалният прокурор.

Бившият президент и настоящ кандидат на Републиканската партия реагира на публикацията в поредица от скандални публикации в социалната си мрежа „Трут соушъл“, като определи документа като „изпъстрен с лъжи“, и обвини отиващата си администрация на Демократическата партия в „намеса в изборите“.

С мнозинство от шест гласа срещу три Върховният съд на САЩ постанови, че президентът не се ползва с „имунитет за неофициалните си действия“, но има „право поне на презумпция за имунитет за официалните си действия“, посочва АФП.

Последвайте канала на

Калина Христова
418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини