ИК "Лозенец" за заведеното дело от "Артекс": Опитват се да ни сплашат

Булфото
share

Днес разбрахме от медиите, че в Софийски градски съд е заведено дело срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров. Смятаме, че целта на завеждане на това дело от страна на Артекс цели, не да бъде установена някаква “нанесена вреда”, а да бъде сплашен Инициативен комитет Лозенец и неговите членове. Да бъде смазана всякаква илюзия, че обикновените граждани могат да съобщят или възразят срещу нарушаването на законите в Република България.

Това се казва в официално съобщение от ИК "Лозенец", което публикуваме без редакторска намеса. 

"Това е наказателна акция срещу свободното слово, срещу гражданското общество и срещу правовата държава. Защото всички обществени промени разчитат на граждани, които имат смелостта да излязат на улицата и да изкажат свободно своето мнение, да защитят обществения интерес вместо частния. Но ако в тях се загнезди страха, че ако говорят ще бъдат съдени, тогава кой ще излезе? Ние имаме помощта на юристи в Комитета, според които този иск е абсурден и необоснован. Един такъв иск не е в състояние да пречупи волята ни.

Ние приветстваме възможността да стъпим в съдебна зала срещу Артекс. Вече няма да могат да ни казват, че не сме заинтересована страна. Сега ще можем директно да защитим всяка една наша дума, всяка една наша теза в съда, ще може да изискваме документи, които не можехме да искаме преди, ще може да получим съдебно решение, което ще бъде част от правния мир. И понеже институциите ги е отказват да действат и да вземат окончателни мерки, приветстваме възможността, ние гражданите да изнесем тази битка, за да възтържествува справедливостта и законността", завършва съобщението.

Водещи новини

Още новини