От "Артекс" отричат политическа обвързаност, подозират целенасочена атака

  • 23 юни 2021 08:39

  • 1140
  • 5
© Bulphoto, архив

Управителят на "АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна" арх. Пламен Мирянов-син и юристът на компания Милена Гайдарска дадоха своето обяснение по казуса със спирането на „Златен век“, който се намира в кв. „Лозенец“. Те недоумяват защо случаят се раздува толкова и допускат, че се използва за политически и междуличности битки. Категорични са, че атаката срещу „Златен век“е лош сигнал към всички инвеститори. Мирянов и Гайдарска определиха отношението на институциите към „АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна“ като безпардонно.

По хронологичен ред пък ситуацията е следната:

През 2007 г. „АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна“ има разрешение за строеж, което е с валидност 5 години. През 2012 г. Излиза заповедта на тогавашния главен архитек, с което се подновява срокът за завършване на сградата. Това се случва отново през 2015 г. И вече през 2017 г. се прави промяна в Закона за устройство на територията, който касае проекти от първа и втора категория, за които е даден толеранс обектите да бъдат завършени за срок от 10 години, вместо за 5 години. Това важи от датата на откриване на строителната площадка. „Златен век“ е категория втора, уточни арх. Мирянов. Когато се прави законодателната промяна обаче фирмата вече има презаверка. Тук мнението на „АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна“ се разминава с това на ДНСК. Вторите твърдят, че важи датата на откриване на площадката и „все едно отхвърлят заверката от 2012 г.".

Стойността на проекта пък е 200 милиона.

Поправката АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна и Апартаментгейт

Пред бТВ арх. Мирянов и адв. Гайдарска обясниха, че са знаели за промените в законодателството, защото те имат задължението да следят това. Посочиха, че информацията е била публична.

"Тази поправка дори е в наш ущърб, защото преди сме могли на N брой презаверки, а сега само на една", категоричен е Мирянов. 

Той не пожела да говори много за Апартаментгейт, където бе замесено името на бившия втори в ГЕРБ и настоящ лидер на Републиканци за България Цветан Цветанов. Той отрича политически обвързаности, за каквито заговори съветникът на министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков. И подчерта, че в публичното пространство се е залепил етикет на „АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна“. Според него това е несправедливо, защото компанията има интерес да облагородява пространствата в София.

„Никога не сме участвали в обществени поръчки, за да сме зависими от политическо влияние. От бившия премиер имаше натиск и ДНСК ни спря. Отново има някакъв натиск за някакво спиране“, коментира Мирянов.

Той изтъкна, че „Златен век“ винаги е била замисляна като висока сграда.

„Каквото и да става, винаги може да вземем нова презаверка и тази сграда със сигурност винаги ще бъде висока. Тази сграда ще я има“, категоричен бе той.

 Арх. Пламен Мирянов, Снимка: Булфото

По повод Апартаментгейт адв. Гайдарска посочи:

„Една частна българска семейна компания беше подложена на такъв тормоз и масирана атака, не виждам да има констатирани нарушения“.

На настояването на водещите на сутрешния блок на бТВ за Апартаментгейт, арх. Мирянов пък реагира:

„Това е такава обида в ефир. Това са несериозни неща. Не съм съгласен, че „Златен век“ има нещо общо с това. Тази сграда е неудобна за някого. Може би, защото е дело на чисто български инвеститори“.

С усещане за абсурдност: Златен век – разбира се; детски градини – друг път

Той видя и опит да се води политическа кампания на гърба на „АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна“.

Мирянов и Гайдарска разказаха за срещата си с регионалния министър Виолета Комитова, шефът на ДНСК Влади Калинов и главния архитект на София.

„Има, как да кажа, едно прехвърляне на топката между главния архитект на Столична община и ДНСК, прозира конфликт между тези институции“, заяви Гайдарска.

 "Златен век", Снимка: Булфото

„Действително ние тълкуваме ситуацията, че някой от МРРБ дава грешни сигнали на ДНСК“, добави арх. Мирянов и посочи, че визира арх. Шишков и „един друг адвокат“, който, по думите му“, бил остро настроен срещу фирмата.

„Има някой, който съветва в такава посока, обектът да бъде спрян“, настоя Мирянов.

Към момента още не е издадена заповедта за спиране, но „АртексАртексАРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна, изцяло българска архитектурно-строителна инвестиционна“ очакват това да стане съвсем скоро.

Ще го има ли "Златен век"?

Междувременно Мирянов посочи, че „Златен век“ ще е 31 етажа и на покрива ще има църква.

„Няма нито една друга функция, която е по-важна от храма на върха. Ние милеем за България“, отбеляза той.

„Не знам защо има хора които са против този проект“, зачуди се той.

За финал подчерта, че строежът дава работа на хиляди, а районът ще бъде облагороден.

Още по темата и в това видео:

Novini.bg
1140 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.06.23 | 10:03

1
нарича протестиращите"болшевишки клошари", Радев - "тъп каун", спец-службите - "руски подлоги".
Бай Тошо

2021.06.25 | 11:31

5
Ами как да ги нарича като са си такива.
Тиквата им е казал,

2021.06.23 | 10:03

2
или стачкувате, или ви уволнявам.

2021.06.23 | 11:08

4
Седесаро-тиквена мафиотска фирма.
123

2021.06.23 | 10:09

3
Тука така едни пари да изперем. Да,ама НЕ!

Добави коментар

Водещи новини