Миков за евродоклада: Борисов да сменя министри, а не да се оправдава

share

Заключенията на доклада са важни за всички български институции. Той трябва да бъде отправна точка за това, какви мерки трябва да се предприемат за изпълнение на посочените препоръки.

Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов по повод доклада на ЕК за България по механизма за сътрудничество и оценка.

По думите му, докладът е обективен.

Според депутата от БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков, от доклада става ясно, че механизмът за наблюдение няма да бъде свален скоро. "Тежка е констатацията за разследването на корупция при обществените поръчки. За първи път се появява темата "избори'“, която и ние поставихме миналата седмица в Народното събрание. Оказа се, че сме били прави. Не е добра оценката и за процедурата за назначения в съдебната власт. Хаосът в съдебната система трябва да бъде променен със законодателни промени и назначенията трябва да стават по прозрачен начин", заяви той.

По думите на Миков, ако има отговорни министри за състоянието на съдебната система и вътрешния ред, премиерът Бойко Борисов трябва да ги смени, а не да се оправдава с тях.

Красимир Ципов каза, че е имало проведена дискусия по препоръките в доклада на ОССЕ за изборните нарушения. Той заяви, че ще има промени в тази посока и ще се търси въвеждане на такива санкции за купуването на гласове, които да минимизират явлението. "Важно е да започне дискусия по този въпрос. България не трябва да си затваря очите, а да предприеме съответните действия", добави той.

Водещи новини

Още новини