Румен Петков: Опозицията не е виновна за негативния доклад на ЕК

  • 09 февруари 2012 11:54

  • 3274
  • 14
Румен Петков: Опозицията не е виновна за негативния доклад на ЕК
©

Трябва да се направи анализ на причините за негативния доклад на Европейската комисия, но да се сочат евродепутатите и опозицията като основни виновници, е несериозно.

Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в във връзка с междинните доклади на Европейската комисия по механизма за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред за България и Румъния.

"Докладът на ЕК е строго негативен по няколко причини. За пръв път през тези 5 години в доклада има ясна формулировка, че изборите в България са манипулирани, че има купуване на гласове. Това, във всички случаи, е текст, който е залегнал в резултат на това, че в България имаше европейски наблюдатели на провеждането на тези избори. В доклада много ясно се говори за пропуските и слабостите в разследването. Това е проблем, който не е поставян по този начин досега. Говори се за липса на осъдителни присъди и така нататък – такива формулировки не е имало”, каза Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в.

Той добави, че за първи път липсва и елементът за политическата воля. „Очевидно, у авторите на доклада има едно разочарование от тенденциите на развитието на нашата страна. Смаян съм от твърденията на нашата правосъдна министърка, че този доклад не се отнася за правителството. Това е много съществен принос в прочита за адресатите на доклада. Тя казва, че докладът се отнася за прокуратурата, за съдебната система и за МВР. Все едно МВР е някаква неправителствена организация и за МВР се отнася, но за правителството – не. Заслужава внимание оценката на министър-председателя, която е абсолютно вярна – за ролята на министъра на вътрешните работи и на бившата правосъдна министърка за част от текстовете. От две години и половина предупреждавам, че замерянето между институциите ще ни донесе само негативи като държава”, каза Петков.

Според него има много сериозни съмнения за това дали в ЕК ще си обърнат мнението в юлския доклад. „Това правителство направи възможно най-грубите грешки в две посоки – не концентрира усилия и ресурс за решаването на Шенгенските проблеми, а това е ключов въпрос. В първия ден на сформирането на кабинета, трябваше да се подготви национална стратегия за работа на всички политически сили и на всички институции за снемането на мониторинговия механизъм”, заяви бившият вътрешен министър.

По думите му, разделянето на България и Румъния, ще бъде лош знак от страна на ЕК. "Самият факт, че докладът ги разделя, е много лош знак за нас и отговорността е преди всичко на правителството", подчерта Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3274 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
джъдж

2012.02.11 | 09:53

14
Ама защо не давате и края на изявлението на Румен Петков - "хлъц и ха, наздраве". Ако ще всички от " БСП и съдружници ",да се изредят да повтарят едно и също /за този доклад/ - ние ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПИТАМЕ - ДОКЪДЕ СТИГНА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНАТА ГРУПА - ПЪРВАНОВ/МАРИН. БСП - отговорете !
agabaga

2012.02.10 | 15:31

13
Истината боли, нали?

2012.02.10 | 15:31

12
Точно опозицията трябва да носи главната вина за доклада Румене, защото там основно се конкретизира на проблемите в съдебната система и ВСС. А знаем ч те са независима институция. Особенно независима от това правителство. При всяко обвинение по ключово дело "случайно" някой съдя се нахвърля върху Цветанов и онозицията подема кампания. Не е важно престъпника да си иде на мястото а епо важно правителството да се позори. Е, затова доклада е такъв. Впрочем вие това и целите, и дори изглеждате доволни. ПОНЕЖЕ МИСЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.

2012.02.10 | 15:31

11
Че нали съдебната система се контролира от червените, кой друг да е виновен. те сега са ангажирани във война със Борисов кво ги интересуват престъпниците. като ги пуснат хем си гушнат мангите, хем после Бойко виновен Жалкото е че още има глупаци дето вярват.

2012.02.09 | 18:01

10
rumen petkov e sme6en kolkot i boiko borisov
www

2012.02.09 | 17:59

9
Румен Петков в една студена зимна Московска вечер се разхожда из Червения площад, навън е минус 30 градуса и няма жив човек...отдалече го забелязват двама милиционери и решават да го проверят... - Другарю, какво правите тук в тоя кучи студ и то през нощта? - Абе да му се невиди счупих една бутилка водка и чакам да замръзне за да си я прибера...
хе хе хе

2012.02.09 | 17:58

8
Червеното умопомръчено пиянде реши да ни разсмее - имала подкупвани на гласове? Че то имала ли е избори досега дето да е нямало? Най-сериозните критики са към съдебната система,създадена и контролирана от 20 год. от комунистите - за 10 год. агента от ДС Гоце я напълни с агенти и предани на БСП корумпирани мишковци точно с тая цел - съботиране на присъди ,когато му дойде времето! Абсолютно прав бе Цветанов когато каза - Ние ги хващаме , те ги пускат!Сега това е и в доклада!А точно пък Петков да дава акъл - единствения вътр. министър хванат да пие кафенце с откровени мафиоти е върха на цинизма!
spasimir

2012.02.09 | 17:58

7
вие кога за нещо сте били виновни,винаги сте се оправдавали

2012.02.09 | 17:57

6
С какво е по-различен този доклад от предишните ? ЕК ни критикува за съдебната система и за купуването на гласове! За съдебната система всички знаем каква е, а и този горе от снимката кво плямпа за купени гласове като от БСП платиха по 30 лв. на 1500 циганина и то само в нашият град?

2012.02.09 | 17:56

5
ЕК ще е още по разочарована ако БСП дойде пак на власт. Сега те просто са преписали докладите които ни пращаха по вашто управление. Тогава Станишев говореше че докладите не били критични а препоръчителни. От вашата воля да се справите с негативите в съдебната система берем горчиви плодове и днес. Но една е истината, като опозиция сте много силни защото още повечето лостове са у вас, но да управлявате-по добре недейте, изпатихме си достатъчно.Управлението може да е добре за вас но не и за нас.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини