ЕС: България да промени Конституцията си

  • 08 февруари 2012 12:19

  • 6790
  • 11
ЕС: България да промени Конституцията си
©

Европейската комисия зададе като показател България да направи конституционни реформи, пише в междинния доклад на Брюксел за напредъка на България.

Промените в основния закон трябва да премахнат всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система; гарантиране на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс; докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко по отношение на досъдебната фаза; продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността; оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.

Сред показателите е предприемането на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи и докладване за тях; докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица. Комисията наблюдава също вземането на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление, както и прилагането на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците. Комисията следи също за докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и постановени присъди.

Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на комисията в редица области, се отбелязва в текста. За пример се посочва обсъжданият в парламента закон за отнемане на имущество, който според ЕК трябва да има възможно най-широко приложно поле, като се опира на силни институции.

Според ЕК е необходимо да бъде предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика по важни дела, а повишаването в длъжност и атестирането в съдебната система следва да бъде напълно прозрачно и обективно. Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и спазване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система. Постановяваните решения и наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, трябва да демонстрират убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, пише в доклада.

През следващите месеци са необходими допълнителни усилия за постигането на убедителни резултати и като принос за цялостната оценка на напредъка, постигнат от България по механизма от датата на присъединяването на страната към ЕС. Комисията ще представи тази оценка през лятото.

Последвайте канала на

БТА
6790 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Gargamel

2012.02.09 | 12:36

11
Напълно са прави хората ...
Бля бля

2012.02.09 | 12:36

10
Прави са но с такива тикви, дето ни управляват няма скоро да го проумеят, всички досега не са го направили и така и ще си остане, защото не е в техен интерес.
червен разбойник

2012.02.09 | 12:36

9
Не можем да променим конституцията другари, защото ще влезем в затвора, а също и нашите крадливи ориенталски авери.
хъма

2012.02.09 | 12:35

8
Хубаво, но тогава всичките ни работодатели/ наследници на трибуквенните мутренски груировки/ , би следвало да отидат зад решетките , а за участвалите във властта- да не говорим.....????
Радо

2012.02.09 | 12:35

7
Едва ли Боко-Тиквата ще се заеме със съдебната система три години нищо не направи та сега ли ще се заеме. Хората от Брюксел са прави нашата съдебна система защитава само хората със кинти и е проядена от корупция делата се влачат със години едва ли във някоя западна държава ще се точат толкова делата. Боко е голям на обещания но не и на изпълнения ще види Шенген ама само на сън!!!
kiro

2012.02.08 | 23:10

6
сетила се мара да се по-бара

2012.02.08 | 21:23

5
Маймуни, маймуни, маймуни Безкрайно и кално поле Сред тях седи и се пули Едно разцъфтяло Тикве!
Анти-ГЕРБ

2012.02.08 | 17:52

4
МУТРАТА БОЙКО И МИЛИЦИОНЕРА ЦЕЦО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
Анти-ГЕРБ

2012.02.08 | 17:52

3
МУТРАТА БОЙКО И МИЛИЦИОНЕРА ЦЕЦО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
Анти-ГЕРБ

2012.02.08 | 17:51

2
МУТРАТА БОЙКО И МИЛИЦИОНЕРА ЦЕЦО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини