Манолова: Потребителските спорове да бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища

Булфото (архив)
share

Предлагам потребителските спорове да се изключат от обхвата на арбитражните съдилища.

Това съобщи днес във Варна омбудсманът Мая Манолова, която провери едно от арбитражните съдилища в крайморския град, предаде БТА. Тя допълни, че вече е внесла проект със законодателни промени. Според Манолова сам по себе си арбитражът е добър, но за уреждане на отношения между две равнопоставени страни. По думите й арбитражните съдилища са частни съдилища, които играят ролята на бухалки в ръцете на силните на деня върху обикновените граждани.

Според нея проблемът е, че няма абсолютно никакъв регламент кой може да създаде арбитражен съд, на какви изисквания да отговарят арбитрите и никой не ги контролира. Другите промени, които предлагам, са да има регистрационен режим и минимални стандарти, на които да отговарят, както и да подлежат на проверка от инспектората към правосъдното министерство, заяви Манолова.

Тя обясни, че проверяват този арбитражен съд, защото огромна част от жалбите от Варна са срещу монополни структури и срещу енергоразпределителното дружество, което си е създало частен съд. Граждани без арбитражна клауза биват съдени от този съд, в който по техни твърдения, правораздават арбитри, които са адвокати на дружеството, посочи омбудсманът. По думите на Манолова "Енерго про" няма загубено дело в този съд. Омбудсманът обясни, че произнесено решение от такъв арбитражен съд има същата сила, както на решение от граждански съд, но по-лошо - то не подлежи на обжалване.

Водещи новини

Още новини