Държавата съди Община Балчик

share

Окръжният съд в Добрич даде ход на делото за изясняване собствеността на брегоукрепителното съоръжение край Балчик. Делото е образувано по искова молба на държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройство чрез областния управител на Добрич срещу Община Балчик.

Иска се признаване правото на собственост на държавата върху крайбрежен поземлен имот, върху който е изградено пасивно брегозащитно и брегоукрепително съоръжение /дамба/ с площ от 5 327кв.м, както и предаване на владението на имота, съобщиха от пресслужбата на съда.

Искът е заведен срещу Община Балчик, като целта е да се установи, че държавата е собственик на имота, който Общината е актувала, като публична общинска собственост, обясниха от областна администрация. Става въпрос за буна и част от брегоукрепителното съоръжение, което е извън Подробния устройствен план на Общината.

Държавата претендира, че те са публична държавна собственост, тъй като става въпрос за брегоукрепително съоръжение и буна, които, съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са държавна собственост.

Водещи новини

Още новини