Петко от Лясковец към психоложка от МВР: Ако отговарях на описанието ви, баретите щяха да ме застрел

  • 10 ноември 2015 12:43

  • 5534
  • 5
Петко от Лясковец към психоложка от МВР: Ако отговарях на описанието ви, баретите щяха да ме застрел
© Булфото

"За да ми направите психологически портрет, трябва да ме познавате лично и да сте разговаряли с мен. Кой ви дава право да пишете ей тази простотия? Знаете ли, че ако аз отговарях на вашите описания, 40 барети щяха да ме убият като куче за 2 минути".

Това заключи Петко Стрелеца от Лясковец на старта на поредния съдебен маратон срещу него, съобщи 24 часа. По делото срещу 54-годишния Петко Петков, който застреля баретата Емил Шарков и рани още трима негови колеги при акция в барикадираното му жилище, бе разпитана бивша служителка на Института по психология на МВР. Христина Бояджиева е изпратила мейл с работно становище на колегите си от Института по психология, въз основа на което е разпореден щурма на СОБТ в Лясковец на 14 март 2014 г. В писмото психолозите препоръчват бързи и изненадващи действия срещу агресивния мъж, за да се предотврати възможността за ответна реакция от негова страна. В съдебната зала обаче Бояджиева обясни, че това не е психологически портрет, а мнение от среща в Специализирания отряд на 28 февруари 2014 г.

"Тя протече във вид на свободен разговор за това какви са проблемите и какво бихме могли да направим. Обсъждаха се варианти за овладяване на ситуацията без силови действия чрез манипулативни псевдопреговори, т.е. да се осъществи контакт с Петко Петков чрез колеги, предрешени като инкасатори, пощальони и т.н. Обсъждахме и евентуални силови действия, но не се стигна до конкретно решение. Не разполагахме с достатъчно информация, а само писмо от изпълняващия длъжността директор на ОД МВР Велико Търново и държахме да пътуваме до Лясковец за допълнителна информация от личния лекар, полицаите на място, съседи", обясни свидетелката.

Според нея трябвало да се проведат поне още две срещи в МВР, да се набележат действия, да се сформира щаб с ясни функции и отговорности и едва тогава да се издаде заповед за полицейска операция. 39-годишната психоложка бе категорична, че в прибързания щурм не са спазени професионалните стандарти. "Тази ситуация можеше да бъде разрешена по съвсем бърз и безболезнен начин", каза Бояджиева.

"На 13 март в края на работния ден стана ясно, че има разпореждане от главния секретар на МВР за провеждане на специализирана операция на следващия ден в 6 ч. сутринта. Трябваше да бъдат изпратени двама колеги от Института, за да може, ако нещата се объркат, да водят преговори. Казахме, че след силова акция е невъзможно водене на преговори. Тогава разпореждането бе да пътуват, за да извършат психологическо подпомагане на СОБТ", спомни си психоложката.

Тя призна, че след провала на акцията е имало натиск от страна на бившата директорка на Института да се изготви психологически профил на Петко Петков. "Отказахме, тогава г-жа Заркова настоя да изготвим докладна записка за проведената среща в СОБТ, написания от нас текст и провалените срещи по-нататък, в които Инситута по психология не е участвал. Беше предложено тази докладна да бъде изведена със задна дата", обясни Бояджиева. Заседанието продължи с разпит на деца от съседното на жилището на Петко училище, които твърдяха, че той ги е заплашвал и замервал с буркани от терасата си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5534 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Тра-ла-ла!

2016.03.14 | 17:20

5
Много неща трябвало да направят, ама Йовчев поканил героя от Костинброд Дудука с телевизията си ТВ7 да снима екшън!
emo

2016.03.14 | 17:20

4
никога няма да признаят 4е са се изпозастреляли помежду си,а изкарват 4овека убиец.нека да покажат как е изглеждал вътре домът на Петко след стрелбата и после да се мъ4ат да го изкарат убиец пред обществото и да кажат как от 3 пушки изстреляни стотици куршуми
STAN4O FANELATA

2016.03.14 | 17:19

3
HAIDE PUSKAITE GO VE4E, VSI4KI RAZBRAHME, 4E NIAMA VINA!
Боев

2016.03.14 | 17:19

2
Много гнило има в Лясковец и май Петко нее убиеца изглежда приятелски огън епричината децата на човечеца да отанат сираци.
М.М.

2016.03.14 | 17:19

1
Въпросният Петко от Лясковец не сте ли го пуснали на свобода още? За какво е виновен, че е пазил собственото си жилище ли? Никой няма право да влиза в жилището му!

Добави коментар

Водещи новини