Отрязаха депутатите от следствени тайни

share

Депутатите няма да имат достъп до документи, считани от прокуратурата за следствена тайна. Това става ясно от решение на Конституционния съд (КС) публикувано на сайта на институцията. Така държавното обвинение ще може да игнорира всички искания на депутатите, тъй като прокурорите имат пълната свобода да преценяват кое е секретно и кое не.

Решението е взето с 6 на 5 гласа. Съдиите Емилия Друмева, Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение. Докладчик по него е бившият правосъден министър Георги Петканов.

Според чл. 100 от Правилника за организацията и дейността на парламента, ако НС поиска, задължително трябва да му бъдат предоставени всякакви сведения и документи, включително и тези, които представляват следствена тайна. През май главният прокурор Борис Велчев внесе искане за обявяване на противоконституционност на този текст.

Мотивите на Велчев бяха, че така се засяга независимостта на съдебната власт и се нарушава принципът за разделение на властите. Причината е, че следствена тайна са данните от текущи разследвания и според Велчев интересът от страна на депутатите към тях може да повлияе на изхода им, което е недопустимо. Той се позова на Наказателно-процесуалния кодекс, според който тайната може да пада по изключение, ако прокурорът прецени. Главният прокурор подчертава още, че изнасянето на данни от разследването без разрешение на прокурора е престъпление .

Според решението на КС законодателната власт, чрез своя правилник,недопустимо се е намесила в конституционните правомощия на съдебната власт. "Поставянето на действията на съдебните органи в зависимост от предварително установеното им задължение от орган на законодателната власт представлява недопустима намеса в тяхната работа. Съдебната власт е самостоятелна, като нейната зависимост от административно дадени преценки от други органи (в случая от Народното събрание) е нарушение на конституционни норми и е недопустимо. Затова КС приема, че оспорената разпоредба е конституционно нетърпима.", е записано в решението на Конституционния съд.

В мотивите на КС е записано още, че "законодателната власт не може да навлиза в разпоредителните правомощия на съдебната власт, както е направено с чл. 100 ПОДНС (правилника на парламента-бел.ред.)". Прокурорите не могат практически да осъществяват дейността си, ако следствената тайна бъде нарушена, става ясно още от решението на съда.

Водещи новини

Още новини