Прекратили проверка срещу президента Плевнелиев за държавна измяна (обновена)

Булфото
share

Прокурор от Софийската градска прокуратура образувал предварителна проверка срещу президента Росен Плевнелиев за държавна измяна. Преписката била прекратена няколко дни по-късно след личната намеса на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщава БТВ, като се позовава на източници от прокуратурата.

Поводът за проверката са сигналите за нерегламентираната среща на държавния ни глава във Виена с шефа на енергийната компания EVN Щефан Шишковиц.

В началото на месец май по предложение на ”Атака” и с гласовете на БСП и ДПС беше създадена анкетна комисия, която да "разследва" срещата на Плевнелиев с Шишковиц във Виена. За председател беше избран народният представител от ”Атака” Магдалена Ташева.

Няма разследване срещу президента Росен Плевнелиев по сигнал на Николай Бареков. Това разясни главният прокурор Сотир Цацаров на днешната си пресконференция в Съдебната палата.

Той потвърди, че е имало постъпил сигнал от „новия политик" за срещата на държавния глава с представители на електрическото дружество EVN. По думите на Цацаров по този сигнал наблюдаващият прокурор е издал постановление от името на Софийска градска прокуратура, с което е разпоредил Бареков да даде показания за това, което знае по случая, и да представи наличните му документи по казуса, както и ДАНС да проведе разговор с президента и EVN.

От ДАНС са изпратили писмо до електрическата компания и до администрация на Плевнелиев с въпроси. Постановлението обаче е прекратено, защото според Конституцията срещу президента не може да се възбужда наказателно производство. Прокурорът не е трябвало да възлага на ДАНС проверка, а директно да се позове на този текст, категоричен бе Цацаров.

 

Водещи новини

Още новини